Pregled bibliografske jedinice broj: 1176538
Utjecaj frekvencije regulatora okretaja elektromotora i antioksidansa na iskorištenje i održivost konopljinog ulja sorte Finola
Utjecaj frekvencije regulatora okretaja elektromotora i antioksidansa na iskorištenje i održivost konopljinog ulja sorte Finola, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176538 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj frekvencije regulatora okretaja
elektromotora i antioksidansa na iskorištenje i
održivost konopljinog ulja sorte Finola
(The Influence of Electric Motor Frequency and
Antioxidants on the Yield and Shelf life of Hemp
Oil Varieties Finola)
Autori
Čorluka, Sarah
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
21.10
Godina
2019
Stranica
52
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
pužna preša ; procesni parametri ; konopljino ulje ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi
(the extruder ; process parametars ; hemp oil ; oxidative stability ; antioxidants)
Sažetak
Zadatak diplomskog rada je ispitati utjecaj frekvencije elektromotora tijekom prešanja sjemenke konoplje sorte Finola na iskorištenje ulja. Na proizvedenom hladno prešanom konopljinom ulju ispitan je utjecaj dodatka prirodnih antioksidansa i sinergista na promjenu oksidacijske stabilnosti ili održivosti ulja. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina, ekstrakt kadulje, ekstrakt maslinove komine i katehin. Kao sinergist korištene su askorbinska i limunska kiselina. Efikasnost antioksidansa i sinergista u stabilizaciji ulja određena je Schaal Oven testom oksidacijske stabilnosti kod konstantne temperature 63 °C. Rezultati ispitivanja stabilnosti ulja prikazani su vrijednostima peroksidnog broja tijekom šest dana provedbe testa.Rezultati ispitivanja pokazuju da se veće iskorištenje konopljinog ulja postiže kod manjeg nastavka za izlaz pogače, manje frekvencije elektromotora i veće temperature glave preše. Ekstrakt ružmarina u kombinaciji sa sinergistom askorbinskom kiselinom najbolje štiti ulje konoplje od oksidacijskog kvarenja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)