Pregled bibliografske jedinice broj: 1176526
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke sikavice na proizvodnju ulja
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke sikavice na proizvodnju ulja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1176526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke
sikavice na proizvodnju ulja
(The Influence of Cold Pressing Parameters of Milk
Thistle Seeds on Oil Production)
Autori
Šnjarić, Ela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.06
Godina
2020
Stranica
64
Mentor
Moslavac, Tihomir
Ključne riječi
sikavica ; ulje sikavice ; hladno prešanje ; procesni parametri
(milk thistle seed ; milk thistle seed oil ; cold pressing ; process parameters)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara prešanja sikavice na efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja te njegovu kvalitetu. Prije prešanja određen je udio ulja u sjemenkama sikavice (26, 06 %). Prešanje sjemenki sikavice provedeno je na laboratorijskoj pužnoj preši za proizvodnju hladno prešanih biljnih ulja. Prešanjem sikavice dobivena su tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Prilikom procesa prešanja mijenjali su se procesni parametri: temperatura grijača glave preše kod izlaza pogače, frekvencija elektromotora i nastavak koji regulira veličinu otvora glave preše. Nakon završetka prešanja provedeno je prirodno taloženje od 14 dana dobivenog sirovog ulja, a potom vakuum filtracija. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete ulja: slobodne masne kiseline, peroksidni broj, udio vlage i isparljivih tvari te udio netopljivih nečistoda. Metodom po Soxhlet-u određivana je količina ulja u sjemenkama i zaostalog ulja u pogači kako bi se odredila efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja sikavice. Rezultati pokazuju da je primjenom nastavka za izlaz pogače promjera 10 mm, frekvencije elektromotora 25 Hz i temperature zagrijavanja glave preše 110 °C dobiven vedi volumen sirovog i hladno prešanog ulja sikavice, niži udio zaostalog ulja u pogači te vedi stupanj djelovanja preše.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Tihomir Moslavac
(mentor)