Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176526

Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke sikavice na proizvodnju ulja


Šnjarić, Ela
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke sikavice na proizvodnju ulja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1176526 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke sikavice na proizvodnju ulja
(The Influence of Cold Pressing Parameters of Milk Thistle Seeds on Oil Production)

Autori
Šnjarić, Ela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
17.06

Godina
2020

Stranica
64

Mentor
Moslavac, Tihomir

Ključne riječi
sikavica ; ulje sikavice ; hladno prešanje ; procesni parametri
(milk thistle seed ; milk thistle seed oil ; cold pressing ; process parameters)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj procesnih parametara prešanja sikavice na efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja te njegovu kvalitetu. Prije prešanja određen je udio ulja u sjemenkama sikavice (26, 06 %). Prešanje sjemenki sikavice provedeno je na laboratorijskoj pužnoj preši za proizvodnju hladno prešanih biljnih ulja. Prešanjem sikavice dobivena su tri proizvoda: sirovo ulje, uljni talog i pogača. Prilikom procesa prešanja mijenjali su se procesni parametri: temperatura grijača glave preše kod izlaza pogače, frekvencija elektromotora i nastavak koji regulira veličinu otvora glave preše. Nakon završetka prešanja provedeno je prirodno taloženje od 14 dana dobivenog sirovog ulja, a potom vakuum filtracija. Primjenom standardnih metoda određeni su parametri kvalitete ulja: slobodne masne kiseline, peroksidni broj, udio vlage i isparljivih tvari te udio netopljivih nečistoda. Metodom po Soxhlet-u određivana je količina ulja u sjemenkama i zaostalog ulja u pogači kako bi se odredila efikasnost proizvodnje hladno prešanog ulja sikavice. Rezultati pokazuju da je primjenom nastavka za izlaz pogače promjera 10 mm, frekvencije elektromotora 25 Hz i temperature zagrijavanja glave preše 110 °C dobiven vedi volumen sirovog i hladno prešanog ulja sikavice, niži udio zaostalog ulja u pogači te vedi stupanj djelovanja preše.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Tihomir Moslavac (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Šnjarić, Ela
Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke sikavice na proizvodnju ulja, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šnjarić, E. (2020) 'Utjecaj parametara hladnog prešanja sjemenke sikavice na proizvodnju ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}njari\'{c}, Ela}, year = {2020}, pages = {64}, keywords = {sikavica, ulje sikavice, hladno pre\v{s}anje, procesni parametri}, title = {Utjecaj parametara hladnog pre\v{s}anja sjemenke sikavice na proizvodnju ulja}, keyword = {sikavica, ulje sikavice, hladno pre\v{s}anje, procesni parametri}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}njari\'{c}, Ela}, year = {2020}, pages = {64}, keywords = {milk thistle seed, milk thistle seed oil, cold pressing, process parameters}, title = {The Influence of Cold Pressing Parameters of Milk Thistle Seeds on Oil Production}, keyword = {milk thistle seed, milk thistle seed oil, cold pressing, process parameters}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font