Pregled bibliografske jedinice broj: 1176496
Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´
Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 6; 92-99 doi:10.31727/gzb.44.6.10 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1176496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog
ružičastog vina ´Teran´
(Influence of encapsulated yeast on the quality
of ´Teran´ rosé sparkling wine)
Autori
Plavša, Tomislav ; Bubola, Marijan ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Jeromel, Ana
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44
(2021), 6;
92-99
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
inkapsulirani kvasac, pjenušavo vino, fenoli, Teran, senzorna analiza
(encapsulated yeast, sparkling wine, phenols, Teran, sensory analysis)
Sažetak
Prirodno pjenušavo ružičasto vino od autohtonog kultivara vinove loze Teran (Vitis vinifera L.) proizvedeno je metodom vrenja u boci uz primjenu inkapsuliranog kvasca ProElif® (Saccharomyces cerevisiae) i komercijalnog suhog kvasca Fermol Blanc (Saccharomyces bayanus). Tijekom istraživanja uspoređivana je aktivnost korištenih kvasaca s obzirom na brzinu razgradnje šećera tijekom fermentacije u boci te njihov utjecaj na osnovna fizikalno kemijska svojstva i fenolni profil gotovog pjenušavog vina te parametre pjene i iskrenja. Brža razgradnja šećera, kao i veći udio pojedinačnih i ukupnih fenolnih spojeva utvrđen je u pjenušavim vinima proizvedenim primjenom inkapsuliranog kvasca ProElif®. S druge strane, vina proizvedena kvascem Fermol Blanc odlikovala su se višim suhim ekstraktom te većom kvalitetom pjene i iskrenja. Uočene senzorske razlike u vinima nisu imale negativnih implikacija pri definiranju njihove sveobuhvatne kakvoće
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijan Bubola
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)
Tomislav Plavša
(autor)