Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1176496

Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´


Plavša, Tomislav; Bubola, Marijan; Jagatić Korenika, Ana Marija; Jeromel, Ana
Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 6; 92-99 doi:10.31727/gzb.44.6.10 (domaća recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1176496 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´
(Influence of encapsulated yeast on the quality of ´Teran´ rosé sparkling wine)

Autori
Plavša, Tomislav ; Bubola, Marijan ; Jagatić Korenika, Ana Marija ; Jeromel, Ana

Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44 (2021), 6; 92-99

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
inkapsulirani kvasac, pjenušavo vino, fenoli, Teran, senzorna analiza
(encapsulated yeast, sparkling wine, phenols, Teran, sensory analysis)

Sažetak
Prirodno pjenušavo ružičasto vino od autohtonog kultivara vinove loze Teran (Vitis vinifera L.) proizvedeno je metodom vrenja u boci uz primjenu inkapsuliranog kvasca ProElif® (Saccharomyces cerevisiae) i komercijalnog suhog kvasca Fermol Blanc (Saccharomyces bayanus). Tijekom istraživanja uspoređivana je aktivnost korištenih kvasaca s obzirom na brzinu razgradnje šećera tijekom fermentacije u boci te njihov utjecaj na osnovna fizikalno kemijska svojstva i fenolni profil gotovog pjenušavog vina te parametre pjene i iskrenja. Brža razgradnja šećera, kao i veći udio pojedinačnih i ukupnih fenolnih spojeva utvrđen je u pjenušavim vinima proizvedenim primjenom inkapsuliranog kvasca ProElif®. S druge strane, vina proizvedena kvascem Fermol Blanc odlikovala su se višim suhim ekstraktom te većom kvalitetom pjene i iskrenja. Uočene senzorske razlike u vinima nisu imale negativnih implikacija pri definiranju njihove sveobuhvatne kakvoće

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč,
Agronomski fakultet, Zagreb

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Plavša, Tomislav; Bubola, Marijan; Jagatić Korenika, Ana Marija; Jeromel, Ana
Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´ // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 6; 92-99 doi:10.31727/gzb.44.6.10 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
Plavša, T., Bubola, M., Jagatić Korenika, A. & Jeromel, A. (2021) Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvoću pjenušavog ružičastog vina ´Teran´. Glasnik zaštite bilja, 44 (6), 92-99 doi:10.31727/gzb.44.6.10.
@article{article, author = {Plav\v{s}a, Tomislav and Bubola, Marijan and Jagati\'{c} Korenika, Ana Marija and Jeromel, Ana}, year = {2021}, pages = {92-99}, DOI = {10.31727/gzb.44.6.10}, keywords = {inkapsulirani kvasac, pjenu\v{s}avo vino, fenoli, Teran, senzorna analiza}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.44.6.10}, volume = {44}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Utjecaj inkapsuliranog kvasca na kakvo\'{c}u pjenu\v{s}avog ru\v{z}i\v{c}astog vina ´Teran´}, keyword = {inkapsulirani kvasac, pjenu\v{s}avo vino, fenoli, Teran, senzorna analiza} }
@article{article, author = {Plav\v{s}a, Tomislav and Bubola, Marijan and Jagati\'{c} Korenika, Ana Marija and Jeromel, Ana}, year = {2021}, pages = {92-99}, DOI = {10.31727/gzb.44.6.10}, keywords = {encapsulated yeast, sparkling wine, phenols, Teran, sensory analysis}, journal = {Glasnik za\v{s}tite bilja}, doi = {10.31727/gzb.44.6.10}, volume = {44}, number = {6}, issn = {0350-9664}, title = {Influence of encapsulated yeast on the quality of ´Teran´ ros\'{e} sparkling wine}, keyword = {encapsulated yeast, sparkling wine, phenols, Teran, sensory analysis} }

Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font