Pregled bibliografske jedinice broj: 1174758
Jestive pokrivke u mljekarstvu
Jestive pokrivke u mljekarstvu, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1174758 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Jestive pokrivke u mljekarstvu
(Edible packaging for dairy products)
Autori
Breški, Martina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.09
Godina
2021
Stranica
20
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
antimikrobna sredstva, jestivi filmovi i premazi, sir
(antimicrobial agents, cheese, edible films and coatings)
Sažetak
Jestivi se filmovi i premazi sve više rabe u proizvodnji sireva zbog zahtjeva potrošača za prirodnim i ekološki prihvatljivim pakiranjima. Cilj je rada bilo prikazati što su jestive pokrivke, od kojih se materijala mogu proizvoditi i koje prednosti nude pri proizvodnji sira. Materijali koji pokazuju veliki potencijal za moguću komercijalnu proizvodnju u budućnosti su galaktomanani, hitozan, škrob, alginati i proteini sirutke. Filmovi i premazi od navedenih materijala mogu produljiti rok trajanja sira te poboljšati kvalitetu sira, a pružaju i mogućnost ugradnje antimikrobnih sredstava koja djeluju kao dodatna zaštita protiv mikroorganizama uzročnika kvarenja sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija