Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1174757

Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana


Bis, Ana
Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1174757 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana
(Preparation and in vitro biological activity of protein hydrolysates obtained from flaxseed meal)

Autori
Bis, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
41

Mentor
Gaurina Srček, Višnja

Ključne riječi
pogača lana, proteinski hidrolizati, antioksidacijsko djelovanje, proliferacija
(flaxseed meal, protein hydrolysates, antioxidant activity, proliferation)

Sažetak
Lanena pogača, koja zaostaje nakon izdvajanja ulja iz lanenih sjemenki, dugo vremena se smatrala nusproizvodom unatoč značajnom sadržaju proteina. Enzimskom hidrolizom proteina izdvojenih iz pogače lana moguće je pripraviti bioaktivne peptide koji se mogu koristiti kao dodatak prehrani ili za prevenciju određenih oboljenja. Cilj ovog rada bio pripraviti i ispitati biološka svojstva proteinskih hidrolizata iz pogače lana u in vitro uvjetima. Proteinski hidrolizati lana pripravljeni su s tri različita hidrolitička enzima (Alkalaza, Neutraza, Protamex) nakon čega je ORAC metodom određen njihov antioksidacijski potencijal. Učinak proteinskih hidrolizata lana na proliferaciju stanica određen je na HeLa i HaCaT staničnoj liniji. HaCaT stanična linija korištena je i za određivanje protektivnog djelovanja hidrolizata lana nakon indukcije oksidativnog stresa pomoću H2O2. Dobiveni rezultati ukazuju da pripravljeni hidrolizati lana posjeduju visoku antioksidacijsku aktivnost koja se povećava s vremenom hidrolize. Hidrolizat lana pripravljen enzimom Alkalazom pokazao je antiproliferacijski učinak u HeLa stanicama. Ujedno je utvrđeno da svi pripravljeni proteinski hidrolizati pokazuju stimulacijski učinak na proliferaciju HaCaT stanica, pri čemu je taj učinak najizraženiji za hidrolizat pripravljen enzimom Alkalazom. Proteinski hidrolizat pripravljen enzimom Alkalazom pokazao je protektivni učinak nakon indukcije oksidativnog stresa u kulturi HaCaT stanica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2016-06-3848 - Primjena proteinskih hidrolizata iz pogača lana i konoplje u medijima za uzgoj životinjskih stanica (HYDRO PEP CELL) (Gaurina Srček, Višnja, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)

Profili:

Avatar Url Višnja Gaurina-Srček (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Bis, Ana
Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Bis, A. (2019) 'Priprava i in vitro biološka aktivnost hidrolizata proteina iz pogače lana', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Bis, Ana}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {poga\v{c}a lana, proteinski hidrolizati, antioksidacijsko djelovanje, proliferacija}, title = {Priprava i in vitro biolo\v{s}ka aktivnost hidrolizata proteina iz poga\v{c}e lana}, keyword = {poga\v{c}a lana, proteinski hidrolizati, antioksidacijsko djelovanje, proliferacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Bis, Ana}, year = {2019}, pages = {41}, keywords = {flaxseed meal, protein hydrolysates, antioxidant activity, proliferation}, title = {Preparation and in vitro biological activity of protein hydrolysates obtained from flaxseed meal}, keyword = {flaxseed meal, protein hydrolysates, antioxidant activity, proliferation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font