Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1174755

Sirevi sa smanjenom količinom soli


Ježić, Anja
Sirevi sa smanjenom količinom soli, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1174755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sirevi sa smanjenom količinom soli
(Cheeses with reduced salt)

Autori
Ježić, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2021

Stranica
32

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
natrijev klorid, sir, kalijev klorid, pojačivači okusa, mikronizirana sol
(sodium chloride, cheese, potassium chloride, flavor enhancers, micronized salt)

Sažetak
Prekomjerni unos natrijevog klorida uzrokuje mnoge štetne posljedice po zdravlje poput hipertenzije ili visokog krvnog tlaka, bolesti probavnog sustava kao i karcinom probav-nog sustava, moždani udar, pridonosi epidemiji pretilosti pa čak može uzrokovati oste-oporozu. Zato je zadatak prehrambene industrije postupno smanjivanje soli u proizvo-dima s vremenom kako bi se potrošači prilagodili okusu i ne prebacivali na alternativne proizvode. Sol u siru ima razne funkcije (između ostalog služi kao konzervans) te zam-jena soli u siru predstavlja težak zadatak prehrambenoj industriji. Provedena su različita istraživanja na tu temu te su pronađene mnoge alternative za natrijev klorid u različitim vrstama sireva bez negativnog utjecaja na kemijske, fizikalne i senzorske karakteristike sireva. Upravo te alternative, ne samo u proizvodnji sireva već i drugih prehrambenih proizvoda, bi mogle drastično utjecati na zdravlje opće populacije. Cilj ovog rada bio je analizirati i iznijeti dosadašnje spoznaje kod pokušaja smanjivanja količine soli u različi-tim vrstama sireva te zaključiti koje su metode bile uspješne, a koje nisu. U radu su o-pisani razni načini na koje se može smanjiti količina natrijevog klorida te na različitim vr-stama sireva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Ježić, Anja
Sirevi sa smanjenom količinom soli, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Ježić, A. (2021) 'Sirevi sa smanjenom količinom soli', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Je\v{z}i\'{c}, Anja}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {natrijev klorid, sir, kalijev klorid, poja\v{c}iva\v{c}i okusa, mikronizirana sol}, title = {Sirevi sa smanjenom koli\v{c}inom soli}, keyword = {natrijev klorid, sir, kalijev klorid, poja\v{c}iva\v{c}i okusa, mikronizirana sol}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Je\v{z}i\'{c}, Anja}, year = {2021}, pages = {32}, keywords = {sodium chloride, cheese, potassium chloride, flavor enhancers, micronized salt}, title = {Cheeses with reduced salt}, keyword = {sodium chloride, cheese, potassium chloride, flavor enhancers, micronized salt}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font