Pregled bibliografske jedinice broj: 1174755
Sirevi sa smanjenom količinom soli
Sirevi sa smanjenom količinom soli, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1174755 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Sirevi sa smanjenom količinom soli
(Cheeses with reduced salt)
Autori
Ježić, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2021
Stranica
32
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
natrijev klorid, sir, kalijev klorid, pojačivači okusa, mikronizirana sol
(sodium chloride, cheese, potassium chloride, flavor enhancers, micronized salt)
Sažetak
Prekomjerni unos natrijevog klorida uzrokuje mnoge štetne posljedice po zdravlje poput hipertenzije ili visokog krvnog tlaka, bolesti probavnog sustava kao i karcinom probav-nog sustava, moždani udar, pridonosi epidemiji pretilosti pa čak može uzrokovati oste-oporozu. Zato je zadatak prehrambene industrije postupno smanjivanje soli u proizvo-dima s vremenom kako bi se potrošači prilagodili okusu i ne prebacivali na alternativne proizvode. Sol u siru ima razne funkcije (između ostalog služi kao konzervans) te zam-jena soli u siru predstavlja težak zadatak prehrambenoj industriji. Provedena su različita istraživanja na tu temu te su pronađene mnoge alternative za natrijev klorid u različitim vrstama sireva bez negativnog utjecaja na kemijske, fizikalne i senzorske karakteristike sireva. Upravo te alternative, ne samo u proizvodnji sireva već i drugih prehrambenih proizvoda, bi mogle drastično utjecati na zdravlje opće populacije. Cilj ovog rada bio je analizirati i iznijeti dosadašnje spoznaje kod pokušaja smanjivanja količine soli u različi-tim vrstama sireva te zaključiti koje su metode bile uspješne, a koje nisu. U radu su o-pisani razni načini na koje se može smanjiti količina natrijevog klorida te na različitim vr-stama sireva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija