Pregled bibliografske jedinice broj: 1174746
Proizvodnja i kontrola kvalitete sladoleda King Obsession
Proizvodnja i kontrola kvalitete sladoleda King Obsession, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1174746 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja i kontrola kvalitete sladoleda King Obsession
(Production and quality control of ice cream King Obsession)
Autori
Anamaria Dominko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.06
Godina
2021
Stranica
44
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
sirovine, sladoledna smjesa, sladoled, proizvodnja, kontrola kvalitete
(ingredients, ice cream mix, ice cream, production, quality control)
Sažetak
Cilj rada bio je praćenje procesa proizvodnje sladoleda King Obsession te kontrola kvalitete sirovina i konačnog proizvoda. Proces finalizacije sladoleda sastojao se od zrenja sladoledne smjese, djelomičnog zamrzavanja, oblikovanja i punjenja sosom od čokolade te dubokog zamrzavanja. Potom se oblikovani sladoled umakao u kakao preljev, preljev tamne i bijele čokolade te posipao ekspandiranim žitaricama s kakaom. Kontrola kvalitete sastojala se od mikrobiološke analize sirovina, kemijske analize sladoledne smjese, praćenja cjelokupnog tehnološkog procesa te mikrobiološke analize gotovog proizvoda. Tijekom proizvodnje u provedenim ispitivanjima nisu utvrđena odstupanja u mikrobiološkoj ispravnosti sirovina, kao ni u kemijskom sastavu sladoledne smjese. Proizvedeni sladoled udovoljava mikrobiološkim kriterijima i kriterijima zadanih Pravilnika te proizvođačku recepturu, što upućuje na učinkovitost vođenja procesa proizvodnje prema dobroj proizvođačkoj praksi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija