Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1174738

Trendovi u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda


Iva Jurec
Trendovi u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1174738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Trendovi u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda
(Trends in the production of functional dairy products)

Autori
Iva Jurec

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
22.09

Godina
2020

Stranica
54

Mentor
Božanić, Rajka

Ključne riječi
funkcionalni mliječni proizvodi, dodaci, nusproizvodi, tehnologija
(functional products, composition, supplements, nusproducts, technology)

Sažetak
Zbog sve veće svijesti o važnom utjecaju hrane na zdravlje raste trend proizvodnje funkcionalnih mliječnih proizvoda. Funkcionalnost mliječnog proizvoda može se postići na više načina. Može mu se modificirati sastav, te se tako količina određenih komponenti može povećati (npr. proteini) odnosno smanjiti (npr. sol i kolesterol). Također, moguće je modificirati tehnološki proces proizvodnje (npr. primjeniti ultrafiltraciju) ili koristiti različite dodatke koji će povećati funkcionalnost mliječnog proizvoda (npr. probiotici). Tu se mogu ubrojiti i nusproizvodi koji zaostaju tijekom proizvodnje glavnih mliječnih proizvoda i koji se u prošlosti nisu dobro iskorištavali (sirutka i mlaćenica), a danas se zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti prerađuju u funkcionalne proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Rajka Božanić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Iva Jurec
Trendovi u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Iva Jurec (2020) 'Trendovi u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {funkcionalni mlije\v{c}ni proizvodi, dodaci, nusproizvodi, tehnologija}, title = {Trendovi u proizvodnji funkcionalnih mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {funkcionalni mlije\v{c}ni proizvodi, dodaci, nusproizvodi, tehnologija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {functional products, composition, supplements, nusproducts, technology}, title = {Trends in the production of functional dairy products}, keyword = {functional products, composition, supplements, nusproducts, technology}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font