Pregled bibliografske jedinice broj: 1174738
Trendovi u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda
Trendovi u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1174738 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Trendovi u proizvodnji funkcionalnih mliječnih proizvoda
(Trends in the production of functional dairy products)
Autori
Iva Jurec
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
22.09
Godina
2020
Stranica
54
Mentor
Božanić, Rajka
Ključne riječi
funkcionalni mliječni proizvodi, dodaci, nusproizvodi, tehnologija
(functional products, composition, supplements, nusproducts, technology)
Sažetak
Zbog sve veće svijesti o važnom utjecaju hrane na zdravlje raste trend proizvodnje funkcionalnih mliječnih proizvoda. Funkcionalnost mliječnog proizvoda može se postići na više načina. Može mu se modificirati sastav, te se tako količina određenih komponenti može povećati (npr. proteini) odnosno smanjiti (npr. sol i kolesterol). Također, moguće je modificirati tehnološki proces proizvodnje (npr. primjeniti ultrafiltraciju) ili koristiti različite dodatke koji će povećati funkcionalnost mliječnog proizvoda (npr. probiotici). Tu se mogu ubrojiti i nusproizvodi koji zaostaju tijekom proizvodnje glavnih mliječnih proizvoda i koji se u prošlosti nisu dobro iskorištavali (sirutka i mlaćenica), a danas se zbog svoje visoke nutritivne vrijednosti prerađuju u funkcionalne proizvode.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija