Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1174468

Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke


Đerić, Dejan
Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski i Prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar


CROSBI ID: 1174468 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke
(Spray drying in whey protein production)

Autori
Đerić, Dejan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski i Prehrambeno-tehnološki fakultet

Mjesto
Mostar

Datum
13.01

Godina
2022

Stranica
44

Mentor
Jokić, Stela ; Jukić Grbavac, Marija

Neposredni voditelj
Banožić, Marija

Ključne riječi
sušenje raspršivanjem ; proteini sirutke ; nusproizvodi mliječne industrije
(spray drying ; whey ; milk industry byproducts)

Sažetak
Sirutka je nusproizvod proizvodnje sira gdje se nakon mliječno-kiselinske fermentacije, odvaja sir i zaostaje tekućina - sirutka. S obzirom da proteini sirutke nisu osjetljivi na djelovanje kiseline i enzima, ostaju nepromijenjeni tijekom koagulacije mlijeka i u cijelosti prelaze u sirutku. Sušenje raspršivanjem je proces tijekom kojeg otopina prelazi u suhi prah raspršivanjem u struji vrućeg zraka ili inertnog plina. Zbog niskog sadržaja vlage i niskog aktiviteta vode dobiveni prah je vrlo stabilan i otporan na mikrobiološke i kemijske promjene (oksidacija i reakcije hidrolize). Temperatura predstavlja kritični parametar tijekom ovog procesa. Što je temperatura viša, sušenje je efikasnije, no s druge strane dolazi do oštećenja pojedinih termolabilnih komponenata te do značajnijeg utroška energije. Također kod praha može doći do higroskopnosti, ljepljivosti ili narušavanja kvalitete tijekom skladištenja. Stoga je pravilan odabir procesnih parametara neizbježan kako bi se proizveo stabilan proizvod, visoke kvalitete. Cilj ovog rada je istražiti učinkovitost sušenja raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke. S obzirom na rastući trend konzumacije dodataka prehrani, te instant hrane, forma praha postaje sve prisutnija na tržištu. Provedbom sušenja raspršivanjem, proizvest će se prah sirutke s visokim udjelom proteina, te će se utvrditi utjecaj promjene temperature na iskorištenje i kvalitetu praha. Značenje predloženog istraživanja, ogleda se u maksimalnom iskorištavanju nusproizvoda mljekarske industrije (proizvodnje sira), u cilju dobivanja visokovrijednih proteina u obliku praha koji se mogu konzumirati samostalno ili implementirati u druge proizvode.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Avatar Url Marija Banožić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Đerić, Dejan
Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke, 2022., diplomski rad, diplomski, Agronomski i Prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar
Đerić, D. (2022) 'Sušenje raspršivanjem u proizvodnji proteina sirutke', diplomski rad, diplomski, Agronomski i Prehrambeno-tehnološki fakultet, Mostar.
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJeri\'{c}, Dejan}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, proteini sirutke, nusproizvodi mlije\v{c}ne industrije}, title = {Su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem u proizvodnji proteina sirutke}, keyword = {su\v{s}enje raspr\v{s}ivanjem, proteini sirutke, nusproizvodi mlije\v{c}ne industrije}, publisherplace = {Mostar} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\DJeri\'{c}, Dejan}, year = {2022}, pages = {44}, keywords = {spray drying, whey, milk industry byproducts}, title = {Spray drying in whey protein production}, keyword = {spray drying, whey, milk industry byproducts}, publisherplace = {Mostar} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font