Pregled bibliografske jedinice broj: 1172660
Pripremanje jela i serviranje zabave; chefovi na televiziji
Pripremanje jela i serviranje zabave; chefovi na televiziji // Istraživači na neutabanim stazama. Međunarodni znanstveni skup posvećen dr. sc. Nives Rittig-Beljak
Zagreb, Hrvatska, 2021. str. 7-7 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1172660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pripremanje jela i serviranje zabave; chefovi na
televiziji
(Preparing Food and Serving Entertainment: Chefs on
Television)
Autori
Biti, Ozren
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Skup
Istraživači na neutabanim stazama. Međunarodni znanstveni skup posvećen dr. sc. Nives Rittig-Beljak
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.11.2021. - 24.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
chefovi, televizija, kulinarski šou
(chefs, television, cooking show)
Sažetak
Na televizijskim kanalima u Hrvatskoj, među brojnim drugim reality showovima i srodnim popularnim žanrovima, već niz godina, uz određene prekide, emitiraju se i dva natjecateljska kulinarska showa: Tri, dva, jedan – kuhaj! na RTL- u i Masterchef na Novoj TV. Namjera je ovog izlaganja temeljem uvida u ta dva formata i analize sekundarnih izvora podataka, mahom znanstvenih, publicističkih i novinarskih tekstova o medijsko-kulinarskim temama, problematizirati fenomen celebrity chefa, konkretno njegovu izvedenicu u hrvatskim okvirima. Riječ je o fenomenu kojemu se u novije vrijeme istraživački pristupa s pozicije sjecišta prehrambenih studija i medijskih studija. Kako su sastavljeni i kako funkcioniraju stručni žiriji koji ocjenjuju natjecatelje, koja je svrha medijskog sadržaja tog tipa i čemu duguje svoju popularnost te koliko sve to ima veze sa samim kuhanjem, pitanja su od kojih nužno kreće svaka daljnja rasprava o televizijskoj artikulaciji celebrity chefa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Sociologija, Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Profili:
Ozren Biti
(autor)