Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1172660

Pripremanje jela i serviranje zabave; chefovi na televiziji


Biti, Ozren
Pripremanje jela i serviranje zabave; chefovi na televiziji // Istraživači na neutabanim stazama. Međunarodni znanstveni skup posvećen dr. sc. Nives Rittig-Beljak
Zagreb, Hrvatska, 2021. str. 7-7 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1172660 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pripremanje jela i serviranje zabave; chefovi na televiziji
(Preparing Food and Serving Entertainment: Chefs on Television)

Autori
Biti, Ozren

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Skup
Istraživači na neutabanim stazama. Međunarodni znanstveni skup posvećen dr. sc. Nives Rittig-Beljak

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.11.2021. - 24.11.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
chefovi, televizija, kulinarski šou
(chefs, television, cooking show)

Sažetak
Na televizijskim kanalima u Hrvatskoj, među brojnim drugim reality showovima i srodnim popularnim žanrovima, već niz godina, uz određene prekide, emitiraju se i dva natjecateljska kulinarska showa: Tri, dva, jedan – kuhaj! na RTL- u i Masterchef na Novoj TV. Namjera je ovog izlaganja temeljem uvida u ta dva formata i analize sekundarnih izvora podataka, mahom znanstvenih, publicističkih i novinarskih tekstova o medijsko-kulinarskim temama, problematizirati fenomen celebrity chefa, konkretno njegovu izvedenicu u hrvatskim okvirima. Riječ je o fenomenu kojemu se u novije vrijeme istraživački pristupa s pozicije sjecišta prehrambenih studija i medijskih studija. Kako su sastavljeni i kako funkcioniraju stručni žiriji koji ocjenjuju natjecatelje, koja je svrha medijskog sadržaja tog tipa i čemu duguje svoju popularnost te koliko sve to ima veze sa samim kuhanjem, pitanja su od kojih nužno kreće svaka daljnja rasprava o televizijskoj artikulaciji celebrity chefa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sociologija, Etnologija i antropologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ozren Biti (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Biti, Ozren
Pripremanje jela i serviranje zabave; chefovi na televiziji // Istraživači na neutabanim stazama. Međunarodni znanstveni skup posvećen dr. sc. Nives Rittig-Beljak
Zagreb, Hrvatska, 2021. str. 7-7 (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, sažetak, znanstveni)
Biti, O. (2021) Pripremanje jela i serviranje zabave; chefovi na televiziji. U: Istraživači na neutabanim stazama. Međunarodni znanstveni skup posvećen dr. sc. Nives Rittig-Beljak.
@article{article, author = {Biti, Ozren}, year = {2021}, pages = {7-7}, keywords = {chefovi, televizija, kulinarski \v{s}ou}, title = {Pripremanje jela i serviranje zabave; chefovi na televiziji}, keyword = {chefovi, televizija, kulinarski \v{s}ou}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Biti, Ozren}, year = {2021}, pages = {7-7}, keywords = {chefs, television, cooking show}, title = {Preparing Food and Serving Entertainment: Chefs on Television}, keyword = {chefs, television, cooking show}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font