Pregled bibliografske jedinice broj: 1172230
Alkemijska i antimuzejska kuhinja V. D. Trokuta ili zašto folklor čitava svijeta nudi nebrojene primjere ‘kotlića besmrtnosti, ali ražnja besmrtnosti nikakva!’ (Claude Lévi-Strauss)“
Alkemijska i antimuzejska kuhinja V. D. Trokuta ili zašto folklor čitava svijeta nudi nebrojene primjere ‘kotlića besmrtnosti, ali ražnja besmrtnosti nikakva!’ (Claude Lévi-Strauss)“ // Godišnji skup IEF-a 2021.: Istraživači na neutabanim stazama – skup posvećen sjećanju na dr. sc. Nives Rittig Beljak, Zagreb, 23.–24. studenoga 2021. Organizator: IEF / Belaj, Melanija ; Ivanišević, Jelena ; Ramšak, Mojca ; Senjković, Reana ; Vukušić, Ana-Marija (ur.).
Zagreb: Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF), 2021. str. 21-22 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1172230 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Alkemijska i antimuzejska kuhinja V. D. Trokuta ili zašto folklor čitava svijeta nudi nebrojene primjere ‘kotlića besmrtnosti, ali ražnja besmrtnosti nikakva!’ (Claude Lévi-Strauss)“
(The Alchemical and Antimuseum Kitchen of V. D. Trokut
or, Why Does “Folklore the World over Offer Countless Examples of
the Cauldron of Immortality; But There Is No Indication Anywhere of
a Spite of Immortality!” (Claude Lévi-Strauss))
Autori
Marjanić, Suzana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Godišnji skup IEF-a 2021.: Istraživači na neutabanim stazama – skup posvećen sjećanju na dr. sc. Nives Rittig Beljak, Zagreb, 23.–24. studenoga 2021. Organizator: IEF
/ Belaj, Melanija ; Ivanišević, Jelena ; Ramšak, Mojca ; Senjković, Reana ; Vukušić, Ana-Marija - Zagreb : Institut za etnologiju i folklOris tiku (IEF), 2021, 21-22
Skup
Godišnji skup IEF-a 2021.: Istraživači na neutabanim stazama – skup posvećen sjećanju na dr. sc. Nives Rittig Beljak, Zagreb, 23.–24. studenoga 2021. Organizator: IEF
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 23.11.2021. - 24.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Nives Rittig Beljak, Vladimir Dodig Trokut, alkemijski bestijarij
(Nives Rittig Beljak, Vladimir Dodig Trokut, alchemical bestiary)
Sažetak
Claude Lévi-Strauss kuhanje je odredio kao prekretnicu u razlikovanju životinja i ljudi, kao prijelaz od prirode prema kulturi, kako je zabilježio u knjizi Sirovo i kuhano svojih Mitologika (Mythologiques, I–IV: Sirovo i kuhano, 1964 ; Od meda do pepela, 1966 ; Podrijetlo običaja za stolom, 1968 ; Goli čovjek, 1971). Vladimir Dodig Trokut kuhinju je iščitavao kao alkemijski i antimuzejski topos s trima ključnim elementima: oklagijom (tur. oklaǧu – valjak za tijesto ; batina, mlinčenjak ; rasukač, razvijač, valjalo, matarel ; humoristički – mužomlat ; sačekati, dobiti oklagijom) koju je iščitavao kao androgini element solarnoga i lunarnoga predznaka ; nadalje, pumpom za kobasice koju je upisao u arhetip muške svijesti i kalupom za kolače koji je pripisao sustavu krugova kozmičke, alkemijske retorte. Riječ je o posvetnom radu Nives Rittig-Beljak, njezinoj antropologiji hrane/prehrane, a izlaganje nastaje kao refleksija na izvedbeni eat art lokalne scene, a naglaskom na refleksijama o hrani i kuhinji V. D. Trokuta u konceptu njegova Antimuzeja i njegove antikuhinje koja nažalost zbog nebrige gradskih i nekih drugih struktura nije sačuvana u izvornom obliku kako ju je za života u okviru svoga koncepta “black-it-art/a” V. D. Trokut (1949. – 2018.) njegovao.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Etnologija i antropologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-5621 - Kulturna animalistika: interdisciplinarna polazišta i tradicijske prakse (ANIMAL) (Marjanić, Suzana, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb
Profili:
Suzana Marjanic
(autor)