Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 117206

Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda


Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Majnarić, Darko; Kukuruzović, B.
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 53 (2003), 1; 17-22 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


CROSBI ID: 117206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda
(Microbiological quality of milk and dairy products)

Autori
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Majnarić, Darko ; Kukuruzović, B.

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 53 (2003), 1; 17-22

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; mikrobiološka ispravnost
(milk; milk product; microbiologic propriety)

Sažetak
U ovom je radu utvrđivana mikrobiološka ispravnost ukupno 802 uzorka konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda s križevačkog tržišta, od 11 proizvođača s područja sjeverozapadne Hrvatske. Od ukupnog 802 analizirana uzorka 147 (18, 33%) nije zadovoljilo propisane norme mikrobiološke ispravnosti i to, 42, 86% kozjeg mlijeka ; 36, 36% voćnog jogurta ; 33, 33% slatkog vrhnja ; 31, 51% kiselog vrhnja ; 26, 77% mekih (svježih) sireva ; 20, 51% konzumnog mlijeka ; 20, 00% sirnih namaza ; 15, 00% polutvrdih sireva ; 2, 63% maslaca ; 1, 72% topljenih sireva i 1, 16% jogurta. Razlogom mikrobiološke neispravnosti uzoraka bili su povećan broj enterobakterija, kvasaca i plijesni, povećan ukupan broj bakterija, te E. coli i Staphylococcus aureus. U pojedinim uzorcima izolorane su i bakterije Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes i Pseudomonas vrste.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicina



POVEZANOST RADA


Projekti:
0053025

Ustanove:
Veterinarski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Darko Majnarić (autor)

Avatar Url Lidija Kozačinski (autor)

Avatar Url Željka Cvrtila (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kozačinski, Lidija; Cvrtila, Željka; Majnarić, Darko; Kukuruzović, B.
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 53 (2003), 1; 17-22 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
Kozačinski, L., Cvrtila, Ž., Majnarić, D. & Kukuruzović, B. (2003) Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda. Mljekarstvo, 53 (1), 17-22.
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Majnari\'{c}, Darko and Kukuruzovi\'{c}, B.}, year = {2003}, pages = {17-22}, keywords = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, mikrobiolo\v{s}ka ispravnost}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {53}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Mikrobiolo\v{s}ka ispravnost mlijeka i mlije\v{c}nih proizvoda}, keyword = {mlijeko, mlije\v{c}ni proizvodi, mikrobiolo\v{s}ka ispravnost} }
@article{article, author = {Koza\v{c}inski, Lidija and Cvrtila, \v{Z}eljka and Majnari\'{c}, Darko and Kukuruzovi\'{c}, B.}, year = {2003}, pages = {17-22}, keywords = {milk, milk product, microbiologic propriety}, journal = {Mljekarstvo}, volume = {53}, number = {1}, issn = {0026-704X}, title = {Microbiological quality of milk and dairy products}, keyword = {milk, milk product, microbiologic propriety} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font