Pregled bibliografske jedinice broj: 117206
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda // Mljekarstvo, 53 (2003), 1; 17-22 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)
CROSBI ID: 117206 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikrobiološka ispravnost mlijeka i mliječnih proizvoda
(Microbiological quality of milk and dairy products)
Autori
Kozačinski, Lidija ; Cvrtila, Željka ; Majnarić, Darko ; Kukuruzović, B.
Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 53
(2003), 1;
17-22
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; mikrobiološka ispravnost
(milk; milk product; microbiologic propriety)
Sažetak
U ovom je radu utvrđivana mikrobiološka ispravnost ukupno 802 uzorka konzumnog mlijeka i mliječnih proizvoda s križevačkog tržišta, od 11 proizvođača s područja sjeverozapadne Hrvatske. Od ukupnog 802 analizirana uzorka 147 (18, 33%) nije zadovoljilo propisane norme mikrobiološke ispravnosti i to, 42, 86% kozjeg mlijeka ; 36, 36% voćnog jogurta ; 33, 33% slatkog vrhnja ; 31, 51% kiselog vrhnja ; 26, 77% mekih (svježih) sireva ; 20, 51% konzumnog mlijeka ; 20, 00% sirnih namaza ; 15, 00% polutvrdih sireva ; 2, 63% maslaca ; 1, 72% topljenih sireva i 1, 16% jogurta. Razlogom mikrobiološke neispravnosti uzoraka bili su povećan broj enterobakterija, kvasaca i plijesni, povećan ukupan broj bakterija, te E. coli i Staphylococcus aureus. U pojedinim uzorcima izolorane su i bakterije Streptococcus faecalis, Streptococcus pyogenes i Pseudomonas vrste.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina