Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1171080

Utjecaj soja kvasca na senzorska svojstva i sastav hlapljivih spojeva vina Pošip


Jurišić Andrea
Utjecaj soja kvasca na senzorska svojstva i sastav hlapljivih spojeva vina Pošip, 2021., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1171080 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj soja kvasca na senzorska svojstva i sastav hlapljivih spojeva vina Pošip
(Influence of yeast strains on sensory properties and composition of volatile compounds of Pošip wine)

Autori
Jurišić Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.10

Godina
2021

Stranica
66

Mentor
Šarolić, Mladenka

Ključne riječi
Pošip, senzorska svojstva, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC- MS
(Pošip, sensory properties, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS)

Sažetak
Pošip je bijela sorta grožđa koja se uglavnom uzgaja na južnim dijelovima otoka Korčule, osobito na području Čare i Smokvice gdje daje vino vrhunske kvalitete čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja. Vino je osebujnog okusa sa svojstvenim aromama suhih marelica i smokava, blistavo, slamnate-zlatnožute boje. U posljednje vrijeme proizvođači rade brojne eksperimente kako bi utvrdili optimalne uvjete za provedbu fermentacije i odabrali odgovarajući soj kvasaca kojima bi se postigao maksimum sortnih i sekundarnih aroma i u konačnici visokokvalitetan proizvod. U ovom radu su korištena dva vina sorte Pošip koja su proizvedena s različitim kvascima. Za određivanje razlike utjecaja različitih sojeva kvasaca provedena je senzorska analiza i izolacija hlapljivih organskih spojeva mikroekstrakcijom vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Aromatični profil uzoraka vina Pošip određen je vezanim sustavom plinska kromatografija-spektrometrija masa (GC -MS). Najveći intenziteti mirisnih i okusnih obilježja u vinima su bili „voćno“ i „cvjetno“. Uzorak X-16 imao je nešto veće intenzitete „voćnosti“ dok su „cvjetni“ intenziteti bili viši u uzorku X-5. Najzastupljeniji spojevi u oba uzorka vina su spojevi sekundarne arome. U skupini estera dominiraju etilni esteri viših masnih kiselina (2- metilbutil-oktanoat, etil-heksadekanoat, etil- dec-9-enoat, etil-tetradekanoat, etil-linoleat). Najviši udio u oba uzorka vina imao je ester 2- metilbutil-oktanoat čiji je senzorski opis „voćno“. U uzorku X-16 utvrđen je viši udio izoamil-acetata što se može dovesti u korelaciju s rezultatima senzorske analize gdje su obilježja „voćnosti“ viših intenziteta u uzorku X-16. Dobiveni rezultati pokazuju kako različiti kvasci različito doprinose aromi vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mladenka Šarolić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jurišić Andrea
Utjecaj soja kvasca na senzorska svojstva i sastav hlapljivih spojeva vina Pošip, 2021., diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Jurišić Andrea (2021) 'Utjecaj soja kvasca na senzorska svojstva i sastav hlapljivih spojeva vina Pošip', diplomski rad, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {66}, keywords = {Po\v{s}ip, senzorska svojstva, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC- MS}, title = {Utjecaj soja kvasca na senzorska svojstva i sastav hlapljivih spojeva vina Po\v{s}ip}, keyword = {Po\v{s}ip, senzorska svojstva, hlapljivi spojevi, HS-SPME, GC- MS}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2021}, pages = {66}, keywords = {Po\v{s}ip, sensory properties, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS}, title = {Influence of yeast strains on sensory properties and composition of volatile compounds of Po\v{s}ip wine}, keyword = {Po\v{s}ip, sensory properties, volatile compounds, HS-SPME, GC-MS}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font