Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1171016

UTJECAJ INDIREKTNOG ULTRAZVUČNOG PREDTRETMANA NA UTROŠAK ENERGIJE, VRIJEME SUŠENJA, BOJU I TEKSTURALNA SVOJSTVA BUNDEVE „Cucurbita moschata“


Pejković Prekslavec, Matija
UTJECAJ INDIREKTNOG ULTRAZVUČNOG PREDTRETMANA NA UTROŠAK ENERGIJE, VRIJEME SUŠENJA, BOJU I TEKSTURALNA SVOJSTVA BUNDEVE „Cucurbita moschata“, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1171016 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
UTJECAJ INDIREKTNOG ULTRAZVUČNOG PREDTRETMANA NA UTROŠAK ENERGIJE, VRIJEME SUŠENJA, BOJU I TEKSTURALNA SVOJSTVA BUNDEVE „Cucurbita moschata“
(INFLUENCE OF INDIRECT ULTRASOUND PRE-TREATMENT ON ENERGY CONSUMPTION, DRYING TIME, COLOR AND TEXTURAL PROPERTIES OF PUMPKIN "Cucurbita moschata")

Autori
Pejković Prekslavec, Matija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.09

Godina
2021

Stranica
55

Mentor
Dujmić, Filip

Ključne riječi
boja, bundeva, sušenje, tekstura, ultrazvuk visokog intenziteta
(color, drying, high-intensity ultrasound, pumpkin, texture)

Sažetak
Sušenje je jedna od najstarijih metoda konzerviranja namirnica. Osim što produljuje rok trajanja proizvoda i usporava nepoželjne promjene, sušenjem se smanjuje volumen i težina proizvoda, što olakšava transport i skladištenje te smanjuje troškove. Međutim, postupci sušenja mogu dovesti do neželjenih promjena u strukturi, teksturi i izgledu hrane. Nove tehnike kao što je ultrazvuk visokog intenziteta se zbog svog djelovanja na staničnu strukturu tkiva voća i povrća sve više koriste kao metoda predobrade. Cilj ovog rada bio je pratiti i odrediti utjecaj različitih amplituda i trajanja predtretmana ultrazvukom visokog intenziteta, koristeći indirektni ultrazvučni postav, na vrijeme sušenja uzoraka muškatne bundeve, na boju i teksturu, te na potrošnju energije potrebne za sušenje. Najbolji učinak je postignut kod uzoraka koji su prije vakuum sušenja tretirani ultrazvukom amplitude 30 %, u trajanju od 45 min. Osim značajnog skraćenja vremena sušenja od 33 % i utroška energije od 26 %, navedeni uzorci očuvali su svoja teksturalna svojstva. Iako ΔE* vrijednosti boje nakon ultrazvukom potpomognutog sušenja variraju od uočljivih (3, 0 – 6, 0) do vrlo uočljivih (6, 0 – 12, 0) uspoređujući s referentnim, boja takvih uzoraka vizualno je prihvatljiva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-9750 - Hibridno sušenje i valorizacija biljnog prehrambenog otpada i nusproizvoda (HYDRYBY) (Brnčić, Mladen, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Filip Dujmić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pejković Prekslavec, Matija
UTJECAJ INDIREKTNOG ULTRAZVUČNOG PREDTRETMANA NA UTROŠAK ENERGIJE, VRIJEME SUŠENJA, BOJU I TEKSTURALNA SVOJSTVA BUNDEVE „Cucurbita moschata“, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Pejković Prekslavec, M. (2021) 'UTJECAJ INDIREKTNOG ULTRAZVUČNOG PREDTRETMANA NA UTROŠAK ENERGIJE, VRIJEME SUŠENJA, BOJU I TEKSTURALNA SVOJSTVA BUNDEVE „Cucurbita moschata“', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pejkovi\'{c} Prekslavec, Matija}, year = {2021}, pages = {55}, keywords = {boja, bundeva, su\v{s}enje, tekstura, ultrazvuk visokog intenziteta}, title = {UTJECAJ INDIREKTNOG ULTRAZVU\v{C}NOG PREDTRETMANA NA UTRO\v{S}AK ENERGIJE, VRIJEME SU\v{S}ENJA, BOJU I TEKSTURALNA SVOJSTVA BUNDEVE „Cucurbita moschata“}, keyword = {boja, bundeva, su\v{s}enje, tekstura, ultrazvuk visokog intenziteta}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pejkovi\'{c} Prekslavec, Matija}, year = {2021}, pages = {55}, keywords = {color, drying, high-intensity ultrasound, pumpkin, texture}, title = {INFLUENCE OF INDIRECT ULTRASOUND PRE-TREATMENT ON ENERGY CONSUMPTION, DRYING TIME, COLOR AND TEXTURAL PROPERTIES OF PUMPKIN "Cucurbita moschata"}, keyword = {color, drying, high-intensity ultrasound, pumpkin, texture}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font