Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1170567

Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko- alkoholna fermentirana pića


Šoštarić, Ines
Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko- alkoholna fermentirana pića, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1170567 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko- alkoholna fermentirana pića
(Traditional european low-alcoholic and non-alcoholic fermented beverages)

Autori
Šoštarić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
14.09

Godina
2021

Stranica
35

Mentor
Mastanjević, Kristina

Ključne riječi
Fermentirana pića ; slaba alkoholna pića ; bezalkoholna pića ; Europa ; mliječni proizvodi
(Fermented beverages ; low-alcoholic beverages ; non-alcoholic beverages ; Europe ; dairy products)

Sažetak
Fermentirani napitci imaju dugu tradiciju i značajni su u prehrani mnogih društava i kultura širom svijeta. Fermentacija je razvijena u davna vremena kao postupak konzerviranja sirove hrane te proizvodnje nove hrane različitih senzornih karakteristika i hranjive vrijednosti. Nisko- alkoholna fermentirana pića (NAFP) i bezalkoholna fermentirana pića (BAFP) predstavljaju podskupinu fermentiranih pića kojima potrošači i znanstvenici pridaju prilično malo pažnje, s obzirom na velik broj različitih vrsta i tradicionalnu uporabu u europskim društvima. Razna tradicionalna NAFP i BAFP konzumiraju se u europskim regijama, kao što su kefir, kvas, kombuche i hardaliye. Na tržištu su dostupna i mliječna NAFP i BAFP, koja se često karakteriziraju kao ‘funkcionalna’ hrana na temelju svojih probiotičkih kultura. Buduća istraživanja trebala bi se usredotočiti na rasvjetljavanje prehrambenih uloga i hranjive vrijednosti tradicionalnih i ‘funkcionalnih’ NAFP- a i BAFP-a, njihovih potencijalnih zdravstvenih učinaka i kretanja potrošnje u europskim zemljama. Takvi će podaci omogućiti da NAFP i BAFP budu uključeni u nacionalne tablice sastava hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Kristina Mastanjević (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šoštarić, Ines
Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko- alkoholna fermentirana pića, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Šoštarić, I. (2021) 'Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko- alkoholna fermentirana pića', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}o\v{s}tari\'{c}, Ines}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {Fermentirana pi\'{c}a, slaba alkoholna pi\'{c}a, bezalkoholna pi\'{c}a, Europa, mlije\v{c}ni proizvodi}, title = {Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko- alkoholna fermentirana pi\'{c}a}, keyword = {Fermentirana pi\'{c}a, slaba alkoholna pi\'{c}a, bezalkoholna pi\'{c}a, Europa, mlije\v{c}ni proizvodi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}o\v{s}tari\'{c}, Ines}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {Fermented beverages, low-alcoholic beverages, non-alcoholic beverages, Europe, dairy products}, title = {Traditional european low-alcoholic and non-alcoholic fermented beverages}, keyword = {Fermented beverages, low-alcoholic beverages, non-alcoholic beverages, Europe, dairy products}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font