Pregled bibliografske jedinice broj: 1170567
Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko- alkoholna fermentirana pića
Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko- alkoholna fermentirana pića, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1170567 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tradicionalna europska bezalkoholna i nisko-
alkoholna fermentirana pića
(Traditional european low-alcoholic and non-alcoholic
fermented beverages)
Autori
Šoštarić, Ines
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
Fermentirana pića ; slaba alkoholna pića ; bezalkoholna pića ; Europa ; mliječni proizvodi
(Fermented beverages ; low-alcoholic beverages ; non-alcoholic beverages ; Europe ; dairy products)
Sažetak
Fermentirani napitci imaju dugu tradiciju i značajni su u prehrani mnogih društava i kultura širom svijeta. Fermentacija je razvijena u davna vremena kao postupak konzerviranja sirove hrane te proizvodnje nove hrane različitih senzornih karakteristika i hranjive vrijednosti. Nisko- alkoholna fermentirana pića (NAFP) i bezalkoholna fermentirana pića (BAFP) predstavljaju podskupinu fermentiranih pića kojima potrošači i znanstvenici pridaju prilično malo pažnje, s obzirom na velik broj različitih vrsta i tradicionalnu uporabu u europskim društvima. Razna tradicionalna NAFP i BAFP konzumiraju se u europskim regijama, kao što su kefir, kvas, kombuche i hardaliye. Na tržištu su dostupna i mliječna NAFP i BAFP, koja se često karakteriziraju kao ‘funkcionalna’ hrana na temelju svojih probiotičkih kultura. Buduća istraživanja trebala bi se usredotočiti na rasvjetljavanje prehrambenih uloga i hranjive vrijednosti tradicionalnih i ‘funkcionalnih’ NAFP- a i BAFP-a, njihovih potencijalnih zdravstvenih učinaka i kretanja potrošnje u europskim zemljama. Takvi će podaci omogućiti da NAFP i BAFP budu uključeni u nacionalne tablice sastava hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija