Pregled bibliografske jedinice broj: 1170565
Proizvodnja bezglutenskoga piva
Proizvodnja bezglutenskoga piva, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1170565 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja bezglutenskoga piva
(Production of gluten-free beers)
Autori
Grujin, Antonio
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
14.09
Godina
2021
Stranica
29
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
alternativne žitarice ; celijakija ; gluten ; bezglutensko pivo
(alternative cereals ; celiac disease ; gluten ; gluten-free beer)
Sažetak
Cilj ovoga rada je prikazati proces proizvodnje bezglutenskog piva, opisati alternativne sirovine za proizvodnju te zakonodavstvo vezano za označavanje proizvoda bez glutena. Iako se tradicionalno pivo proizvodi iz uobičajenih žitarica kao što su ječam ili pšenica, moguća je proizvodnja piva upotrebom alternativnih žitarica kao što su proso, riža, sirak ili kukuruz, koje ne sadrže gluten. Gluten je protein pšenice, a hordein iz ječma mogu uzrokovati reakcije imunološkoga sustava te potaknuti celijakiju kod osoba koje su intolerantne na ove proteine. Proizvodnja bezglutenskoga piva se od proizvodnje standarnoga piva razlikuje u višoj temperaturi želatinizacije tijekom kuhanja piva, dok su ostali procesi slični. Tijekom proizvodnje postoji mogućnost dodatka enzima ili drugih sredstava za poboljšavanje okusa, arome i postojanosti pjene kako bi bezglutensko pivo što više podsjećalo na standardno proizvedeno pivo. Za označavanje proizvoda bez glutena, pa tako i piva, postoji odredba u kojoj razina glutena ne smije preći 20 ppm, te se može označiti kao “bez glutena“. U budućnosti postoji veliki interes za upotrebu genetskog inženjerstva u proizvodnji prehrambenih proizvoda, a tako i piva, bez glutena.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija