Pregled bibliografske jedinice broj: 1170560
Proizvodnja craft piva u Hrvatskoj
Proizvodnja craft piva u Hrvatskoj, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1170560 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja craft piva u Hrvatskoj
(Craft beer production in Croatia)
Autori
Ciberlin, Antonia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
29
Mentor
Mastanjević, Kristina
Ključne riječi
craft ; craft pokret ; ale ; pivo
(craft ; craft movement ; ale ; beer)
Sažetak
Craft pivo ili zanatsko pivo proizvedeno je na kreativan način bez korištenja jeftinih sirovina, a proizvedeno od male nezavisne pivovare. Pivo koje dolazi u svim bojama i okusima sa dugotrajnijom pjenom. Svako craft pivo ima karakterističan okus koji je specifičan za svaki stil. Craft pivo proizvedeno je od pažljivo izabranih sastojaka. Četiri su osnovne sirovine za proizvodnju craft piva, a to su voda, hmelj, slad i kvasac. Ne postoje dva ista craft piva što je dokaz različitosti kojoj craft pivovare teže. U proizvodnji teži se maksimalnoj kreativnosti i predanosti u pripremi. Sam proces proizvodnje je skuplji nego kod klasičnog lagera zbog cijene sastojaka. Craft pivarstvo u Hrvatskoj razvilo se iz pokreta kućnih pivara. Začetnici su Zmajska pivovara, Varionica i Nova runda. Popularnost piva donosi smanjenje trošarina zbog čega danas postoji oko 80 craft pivovara.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija