Pregled bibliografske jedinice broj: 1170235
KARAKTERISTIKE PREHRANE OBOLJELIH OD KARCINOMA DOJKE S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE
KARAKTERISTIKE PREHRANE OBOLJELIH OD KARCINOMA DOJKE S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 39-39 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1170235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
KARAKTERISTIKE PREHRANE OBOLJELIH OD KARCINOMA DOJKE
S PODRUČJA PRIMORSKO-GORANSKE ŽUPANIJE
(DIETARY CHARACTERISTICS OF BREAST CANCER PATIENTS
FROM PRIMORJE-GORSKI KOTAR COUNTY)
Autori
Čandrlić, Barbara ; Banjari, Ines ; Karuza, Jadranka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 39-39
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
rak dojke, prehrana, status uhranjenosti, fizička aktivnost
(breast cancer, nutrition, Body Mass Index, physical activity)
Sažetak
Karcinom dojke je najčešći karcinom kako u svijetu tako i u Hrvatskoj. Održavanje optimalne tjelesne mase je iznimno važno, kako u prevenciji tako i za preživljenje. Ipak, osim iznimno negativnog utjecaja fizičke neaktivnosti i konzumacije alkohola, uloga prehrane je i dalje nejasna. Čini se da izbjegavanje crvenog mesa i prerađevina te jednostavnih ugljikohidrata uz konzumaciju biljne hrane imaju zaštitnu ulogu. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi karakteristike prehrane oboljelih od karcinoma dojke s područja Primorsko-goranske županije. Provedeno je opažajno istraživanje na ženama s dijagnosticiranim karcinomom dojke bez metastaza koje su regrutirane u udruzi žena operiranih dojki Nada, Rijeka. Upitnik je kreiran s obzirom na literaturno dostupne podatke o utjecaju prehrane i životnog stila na rizik i preživljenje oboljelih. Dob žena koje su sudjelovale u istraživanju se kreće od 41. do 71. godine te žive s karcinomom dojke između jedne i 23 godine. Njih 44, 4 % ima pozitivnu obiteljsku anamnezu a kod 66, 7 % žena radi se o hormonalno ovisnom karcinomu. Indeks tjelesne mase žena se kreće od 22, 9 do 33, 1 kg/m2 odnosno njih čak 72, 2 % ima povećanu tjelesnu masu ili je pretilo. Polovica žena je izjavilo kako su povećale svoju tjelesnu masu u odnosu na prije bolesti, a važno je napomenuti kako je 55, 6 % ovih žena izjavilo kako nikada prije nisu imale problema s viškom kilograma. Svega 22, 2 % žena je izjavilo kako nije ništa promijenilo u svojoj prehrani dok su ostale žene navele kako su izbacile crveno meso i prerađevine, kravlje mlijeko i slatkiše. Ipak, 44, 4 % preferira jače slatku hranu dok 22, 2 % žena navodi kako ne može bez slatkoga. 38, 9 % žena je nakon bolesti manje fizički aktivno nego prije a njih 44, 4 % je fizički aktivnije. Stanje uhranjenosti najvećeg broja žena ne ide u prilog povoljnijem ishodu, kao ni prehrana koja nije usklađena tipu karcinoma. Potrebno je intenzivnije educirati žene s karcinomom dojke te ih uputiti na relevantne izvore informacija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam