Pregled bibliografske jedinice broj: 1169908
Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju
Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1169908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain
tehnologiju
(Improving Food Safety Through Blockchain Technology)
Autori
Mandušić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
29.09
Godina
2021
Stranica
17
Mentor
Lukinac Čačić, Jasmina
Ključne riječi
blockchain tehnologija ; hrana ; sigurnost hrane ; prehrambena tehnologija
(blockchain technology ; food ; food safety ; food technology)
Sažetak
Blockchain tehnologija jedna je od najatraktivnijih tehnologija u računalnom svijetu unazad deset godina. Pozornost je privukla 2008. godine kada pod pseudonimom Satoshi Nakamoto iskoristio sve prednosti blockchain tehnologija za kreiranje digitalnog novca Bitcoin. Temeljne karakteristike blockchain tehnologije su nepromjenjivost i sigurnost. Jednom zapisani podaci ne mogu biti promijenjeni niti brisani, dok sigurnost pružaju kriptografski algoritmi. Ova tehnologija može se koristiti u raznim područjima kao što su financijski sektor, medicina, prehrambena industrija, trgovina i dr. Cilj ovog rada je analiza mogućnosti primjene blockchain tehnologije u prehrambenoj industriji i procesu proizvodnje hrane, opisat će se struktura i vrste blockchaina, prednosti i nedostaci navedene tehnologije kao i primjeri primjene iste u području prehrambene industrije s ciljem poboljšanja sigurnosti hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija