Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1169908

Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju


Mandušić, Ana
Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1169908 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju
(Improving Food Safety Through Blockchain Technology)

Autori
Mandušić, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.09

Godina
2021

Stranica
17

Mentor
Lukinac Čačić, Jasmina

Ključne riječi
blockchain tehnologija ; hrana ; sigurnost hrane ; prehrambena tehnologija
(blockchain technology ; food ; food safety ; food technology)

Sažetak
Blockchain tehnologija jedna je od najatraktivnijih tehnologija u računalnom svijetu unazad deset godina. Pozornost je privukla 2008. godine kada pod pseudonimom Satoshi Nakamoto iskoristio sve prednosti blockchain tehnologija za kreiranje digitalnog novca Bitcoin. Temeljne karakteristike blockchain tehnologije su nepromjenjivost i sigurnost. Jednom zapisani podaci ne mogu biti promijenjeni niti brisani, dok sigurnost pružaju kriptografski algoritmi. Ova tehnologija može se koristiti u raznim područjima kao što su financijski sektor, medicina, prehrambena industrija, trgovina i dr. Cilj ovog rada je analiza mogućnosti primjene blockchain tehnologije u prehrambenoj industriji i procesu proizvodnje hrane, opisat će se struktura i vrste blockchaina, prednosti i nedostaci navedene tehnologije kao i primjeri primjene iste u području prehrambene industrije s ciljem poboljšanja sigurnosti hrane.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Računarstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jasmina Lukinac (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Mandušić, Ana
Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Mandušić, A. (2021) 'Poboljšanje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mandu\v{s}i\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {17}, keywords = {blockchain tehnologija, hrana, sigurnost hrane, prehrambena tehnologija}, title = {Pobolj\v{s}anje sigurnosti hrane kroz blockchain tehnologiju}, keyword = {blockchain tehnologija, hrana, sigurnost hrane, prehrambena tehnologija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mandu\v{s}i\'{c}, Ana}, year = {2021}, pages = {17}, keywords = {blockchain technology, food, food safety, food technology}, title = {Improving Food Safety Through Blockchain Technology}, keyword = {blockchain technology, food, food safety, food technology}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font