Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1169648

Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu


Bralić Petković, Ankica
Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu // Zadarski filološki dani 9
Zadar, Hrvatska, 2021. (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, neobjavljeni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1169648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu
(Modern application of teaching and learning methods in the teaching of classical languages on the example of the course The Cuisine of Ancient Rome)

Autori
Bralić Petković, Ankica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Izvornik
Zadarski filološki dani 9 / - , 2021

Skup
Zadarski filološki dani 9

Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 12.11.2021. - 13.11.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan

Ključne riječi
Nacionalni okvirni kurikulum, nastava klasičnih jezika, metode učenja i poučavanja
(National Core Curriculum, teaching classical languages, learning and teaching methods)

Sažetak
Uvođenjem Nacionalnoga okvirnog kurikuluma u hrvatski obrazovni sustav reformom su zahvaćeni i klasični strani jezici koji pripadaju jezično-komunikacijskom području. Dok je usvajanje znanja o gramatičkim pravilima te stjecanje vještina prevođenja i razumijevanja teksta već odavno dijelom postojeće školske prakse, bilo bi poželjno dodatno istaknuti važnost civilizacijskoga sadržaja i međukulturnog djelovanja u školskome kurikulu. Uz već istaknute ciljeve stjecanja zanimanja za istraživanjem kulture i nasljeđa te spoznaja o isprepletenosti kultura prošlosti sa suvremenim iskustvom, korisno bi bilo predložiti i različite modele njihove praktične primjene, među kojima je kulinarstvo svakako jedan od značajnijih elemenata. U doba globalizacije iznimna raširenost društvenih mreža i medijskih servisa pružila je poticajno okruženje i za njihovu uporabu u popularizaciji suvremenih gastronomskih navika, ali i kulinarskog nasljeđa prošlih vremena. Ta se činjenica može iskoristiti i u svrhu popularizacije učenja latinskoga i grčkog jezika kako na srednjoškolskoj tako i na visokoškolskoj razini obrazovanja. U radu će biti protumačeni primjeri dobre prakse nastali metodama učenja otkrivanjem i istraživanjem, suradničkog učenja te projektne nastave studenata Sveučilišta u Zadru na kolegiju Kulinarstvo u starom Rimu. Na koncu, s obzirom na to da je jedan od ciljeva tjelesnog i zdravstvenog područja „razmotriti utjecaj društva i medija na prehrambene navike”, prikladno je spomenuti korelaciju između kulinarstva u antičkim kulturama i modernih prehrambenih navika. Suvremeni kulinarski trendovi sve više spominju važnost prehrane na tragu one kakvu su imali naši preci, a iskustva iz nama geografski srodnih područja itekako su primjenjiva i na našu stvarnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Pedagogija, Filologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Sveučilište u Zadru

Profili:

Avatar Url Ankica Bralić Petković (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

ruski.unizd.hr kroatistika.unizd.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Bralić Petković, Ankica
Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu // Zadarski filološki dani 9
Zadar, Hrvatska, 2021. (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, neobjavljeni rad, znanstveni)
Bralić Petković, A. (2021) Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu. U: Zadarski filološki dani 9.
@article{article, author = {Brali\'{c} Petkovi\'{c}, Ankica}, year = {2021}, keywords = {Nacionalni okvirni kurikulum, nastava klasi\v{c}nih jezika, metode u\v{c}enja i pou\v{c}avanja}, title = {Suvremena primjena metoda pou\v{c}avanja i u\v{c}enja u nastavi klasi\v{c}nih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu}, keyword = {Nacionalni okvirni kurikulum, nastava klasi\v{c}nih jezika, metode u\v{c}enja i pou\v{c}avanja}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }
@article{article, author = {Brali\'{c} Petkovi\'{c}, Ankica}, year = {2021}, keywords = {National Core Curriculum, teaching classical languages, learning and teaching methods}, title = {Modern application of teaching and learning methods in the teaching of classical languages on the example of the course The Cuisine of Ancient Rome}, keyword = {National Core Curriculum, teaching classical languages, learning and teaching methods}, publisherplace = {Zadar, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font