Pregled bibliografske jedinice broj: 1169648
Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu
Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu // Zadarski filološki dani 9
Zadar, Hrvatska, 2021. (predavanje, podatak o recenziji nije dostupan, neobjavljeni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1169648 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Suvremena primjena metoda poučavanja i učenja u nastavi klasičnih jezika na primjeru kolegija Kulinarstvo u starom Rimu
(Modern application of teaching and learning methods in the teaching of classical languages on the example of the course The Cuisine of Ancient Rome)
Autori
Bralić Petković, Ankica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni
Izvornik
Zadarski filološki dani 9
/ - , 2021
Skup
Zadarski filološki dani 9
Mjesto i datum
Zadar, Hrvatska, 12.11.2021. - 13.11.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Podatak o recenziji nije dostupan
Ključne riječi
Nacionalni okvirni kurikulum, nastava klasičnih jezika, metode učenja i poučavanja
(National Core Curriculum, teaching classical languages, learning and teaching methods)
Sažetak
Uvođenjem Nacionalnoga okvirnog kurikuluma u hrvatski obrazovni sustav reformom su zahvaćeni i klasični strani jezici koji pripadaju jezično-komunikacijskom području. Dok je usvajanje znanja o gramatičkim pravilima te stjecanje vještina prevođenja i razumijevanja teksta već odavno dijelom postojeće školske prakse, bilo bi poželjno dodatno istaknuti važnost civilizacijskoga sadržaja i međukulturnog djelovanja u školskome kurikulu. Uz već istaknute ciljeve stjecanja zanimanja za istraživanjem kulture i nasljeđa te spoznaja o isprepletenosti kultura prošlosti sa suvremenim iskustvom, korisno bi bilo predložiti i različite modele njihove praktične primjene, među kojima je kulinarstvo svakako jedan od značajnijih elemenata. U doba globalizacije iznimna raširenost društvenih mreža i medijskih servisa pružila je poticajno okruženje i za njihovu uporabu u popularizaciji suvremenih gastronomskih navika, ali i kulinarskog nasljeđa prošlih vremena. Ta se činjenica može iskoristiti i u svrhu popularizacije učenja latinskoga i grčkog jezika kako na srednjoškolskoj tako i na visokoškolskoj razini obrazovanja. U radu će biti protumačeni primjeri dobre prakse nastali metodama učenja otkrivanjem i istraživanjem, suradničkog učenja te projektne nastave studenata Sveučilišta u Zadru na kolegiju Kulinarstvo u starom Rimu. Na koncu, s obzirom na to da je jedan od ciljeva tjelesnog i zdravstvenog područja „razmotriti utjecaj društva i medija na prehrambene navike”, prikladno je spomenuti korelaciju između kulinarstva u antičkim kulturama i modernih prehrambenih navika. Suvremeni kulinarski trendovi sve više spominju važnost prehrane na tragu one kakvu su imali naši preci, a iskustva iz nama geografski srodnih područja itekako su primjenjiva i na našu stvarnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Pedagogija, Filologija