Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1169592

Optimiranje hidrolize proteina u ljuskama kozica


Čačko, Sara
Optimiranje hidrolize proteina u ljuskama kozica, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 1169592 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje hidrolize proteina u ljuskama kozica
(Optimisation of protein hydrolysis in prawns shell)

Autori
Čačko, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2021

Stranica
46

Mentor
Vrsalović Presečki, Ana

Ključne riječi
hidroliza proteina ; proteaze ; ostaci kozica ; hitin
(hydrolysis of protein ; protease ; prawn waste ; chitin)

Sažetak
Proteaze su jedne od najvažnijih skupina industrijskih enzima koje kataliziraju razgradnju proteina. Zbog visokog prinosa, malog utroška energije, niskih troškova proizvodnje i jednostavne genetičke manipulacije proteaze se koriste pri deproteinizaciji morskih ostataka u svrhu dobivanja hitina. U okviru ovoga rada provedena je optimizacija hidrolize proteina iz ljusaka kozica pri optimalnim uvjetima rada ispitanih proteaza (T = 40°C i pH = 8). Hidroliza proteina katalizirana je komercijalnim proteazama Flavourzyme, Novozyme, Neutraza i Novo-pro D pri koncentracijama 0.5 U / 10 mg i 0.1 U / 10 mg otpada. Za navedene proteaze ispitana je operacijska aktivnost te se zaključilo da troparametarski model najbolje opisuje inaktivaciju proteaza. Pri hidrolizi proteina iz ostataka kozica sve proteaze pri obje koncentracije su se pokazale uspješnima, a najučinkovitije i najstabilnije su bile Novo-pro D i Novozyme zbog čega su se s njima proveli daljnji eksperimenti s ciljem utvrđivanja koliko se puta ista proteaza može upotrijebiti za hidrolizu proteina. Iz eksperimenata u ponavljajućem rektoru s proteazama Novo-pro D i Novozyme, pri koncentracijama 0.5 U / 10 mg i 0.1 U / 10 mg, pokazalo se da se proteaze mogu upotrijebiti u više ciklusa (do 5 ciklusa pri koncentraciji 0.5 U / 10 mg, a pri koncentraciji i 0.1 U / 10 mg do 3- 4 ciklusa).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Vrsalović Presečki (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čačko, Sara
Optimiranje hidrolize proteina u ljuskama kozica, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Čačko, S. (2021) 'Optimiranje hidrolize proteina u ljuskama kozica', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}a\v{c}ko, Sara}, year = {2021}, pages = {46}, keywords = {hidroliza proteina, proteaze, ostaci kozica, hitin}, title = {Optimiranje hidrolize proteina u ljuskama kozica}, keyword = {hidroliza proteina, proteaze, ostaci kozica, hitin}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}a\v{c}ko, Sara}, year = {2021}, pages = {46}, keywords = {hydrolysis of protein, protease, prawn waste, chitin}, title = {Optimisation of protein hydrolysis in prawns shell}, keyword = {hydrolysis of protein, protease, prawn waste, chitin}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font