Pregled bibliografske jedinice broj: 116934
Toksinogenost Aspergillus vrsta izoliranih iz žitarica i uljarica
Toksinogenost Aspergillus vrsta izoliranih iz žitarica i uljarica, 2003., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 116934 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Toksinogenost Aspergillus vrsta izoliranih iz žitarica i uljarica
(Toxinogenicity of Aspergillus species from cereals and oil crops)
Autori
Džoja, Ana Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
29.04
Godina
2003
Stranica
45
Mentor
Pepeljnjak, Stjepan
Neposredni voditelj
Šegvić, Maja
Ključne riječi
Aspergillus; aflatoxini; žitarice; uljarice
(Aspergillus; aflatoxins; cereals; oil crops)
Sažetak
Mikološkom analizom žitarica i uljarica utvrđena je dominacija Aspergillus (63, 3%), Alternaria (46, 6%), Rhizopus (36, 6%) i Penicillium (20 %) vrsta. Među aspergilama najučestalije su bile vrste A. flavus i A. ochraceus. Dokazana je tvorba aflatoksina G1 kod 2/14 sojeva A. favus u koncentracijama 16, 5 mg/L i 25 mg/L. Toksikološkom analizom uzoraka žitarica i uljarica dokazan je okratoksina u 23, 3% uzoraka u rasponu koncentracija od 0, 004-0, 160 mg/kg.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
0006641
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Maja Šegvić Klarić
(mentor)