Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1169003

Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva


Furlan, Živa
Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1169003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva
(Positive effects of edible and medicinal mushrooms)

Autori
Furlan, Živa

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2021

Stranica
36

Mentor
Širić, Ivan

Ključne riječi
gljive, bioaktivni spojevi, imunomodulacijski agensi, nutritivni sastav
(mushrooms, bioactive substances, immunomodulatory agents, nutritional composition)

Sažetak
Ljudi su gljive stoljećima cijenili kao hranu i kao zdravu dopunu prehrani. Modernim trendovima zdrave prehrane popularnost jestivih gljiva eksponencijalno raste. Gljive su nutritivno, ekonomski i biotehnološki vrijedna skupina organizama. Na temelju tradicionalnih i narodnih lijekova, iz brojnih gljiva izolirani su spojevi za razvoj mnogo vrsta lijekova. Mogu se koristiti u farmaceutskoj industriji kao antioksidansi, antikancerogeni i imunomodulacijski agensi. Bogate su proteinima, prehrambenim vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i mnogim bioaktivnim tvarima, osobito onim povezanim s ljudskim imunološkim sustavom. Bioaktivni spojevi imaju neizravne učinke u liječenju mnogobrojnih oboljenja, blagotvorno djelujući na imunološki sustav. Gljive sadrže raznovrsne imunoregulatorne spojeve poput terpena i terpenoida, lektina, gljivične imunoregulatorne proteine i polisaharide.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Širić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Furlan, Živa
Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Furlan, Ž. (2021) 'Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Furlan, \v{Z}iva}, year = {2021}, pages = {36}, keywords = {gljive, bioaktivni spojevi, imunomodulacijski agensi, nutritivni sastav}, title = {Pozitivni u\v{c}inci jestivih i ljekovitih gljiva}, keyword = {gljive, bioaktivni spojevi, imunomodulacijski agensi, nutritivni sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Furlan, \v{Z}iva}, year = {2021}, pages = {36}, keywords = {mushrooms, bioactive substances, immunomodulatory agents, nutritional composition}, title = {Positive effects of edible and medicinal mushrooms}, keyword = {mushrooms, bioactive substances, immunomodulatory agents, nutritional composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font