Pregled bibliografske jedinice broj: 1169003
Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva
Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1169003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pozitivni učinci jestivih i ljekovitih gljiva
(Positive effects of edible and medicinal mushrooms)
Autori
Furlan, Živa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2021
Stranica
36
Mentor
Širić, Ivan
Ključne riječi
gljive, bioaktivni spojevi, imunomodulacijski agensi, nutritivni sastav
(mushrooms, bioactive substances, immunomodulatory agents, nutritional composition)
Sažetak
Ljudi su gljive stoljećima cijenili kao hranu i kao zdravu dopunu prehrani. Modernim trendovima zdrave prehrane popularnost jestivih gljiva eksponencijalno raste. Gljive su nutritivno, ekonomski i biotehnološki vrijedna skupina organizama. Na temelju tradicionalnih i narodnih lijekova, iz brojnih gljiva izolirani su spojevi za razvoj mnogo vrsta lijekova. Mogu se koristiti u farmaceutskoj industriji kao antioksidansi, antikancerogeni i imunomodulacijski agensi. Bogate su proteinima, prehrambenim vlaknima, esencijalnim aminokiselinama, mineralima i mnogim bioaktivnim tvarima, osobito onim povezanim s ljudskim imunološkim sustavom. Bioaktivni spojevi imaju neizravne učinke u liječenju mnogobrojnih oboljenja, blagotvorno djelujući na imunološki sustav. Gljive sadrže raznovrsne imunoregulatorne spojeve poput terpena i terpenoida, lektina, gljivične imunoregulatorne proteine i polisaharide.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)