Pregled bibliografske jedinice broj: 1168990
UTJECAJ UVJETA PAKIRANJA NA ROK TRAJNOSTI KRAVLJE SKUTE S DODATKOM PROTEINSKOG PRAHA INDUSTRIJSKE KONOPLJE
UTJECAJ UVJETA PAKIRANJA NA ROK TRAJNOSTI KRAVLJE SKUTE S DODATKOM PROTEINSKOG PRAHA INDUSTRIJSKE KONOPLJE, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište u Karlovcu/Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac
CROSBI ID: 1168990 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
UTJECAJ UVJETA PAKIRANJA NA ROK TRAJNOSTI KRAVLJE SKUTE S DODATKOM PROTEINSKOG PRAHA INDUSTRIJSKE KONOPLJE
(THE INFLUENCE OF PACKAGING CONDITIONS ON THE SHELF LIFE OF ALBUMIN CHEESE ENRICHED WITH INDUSTRIAL HEMP PROTEIN POWDER)
Autori
Zadravec, Romina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Veleučilište u Karlovcu/Odjel prehrambene tehnologije
Mjesto
Karlovac
Datum
13.09
Godina
2021
Stranica
28
Mentor
Blažić, Marijana
Neposredni voditelj
Zandona, Elizabeta
Ključne riječi
albuminski sir ; industrijska konoplja ; modificirana atmosfera ; sirutka ; vakuum pakiranje
(whey cheese ; industrial hemp ; modified atmosphere packaking ; whey ; vacuum packaging ;)
Sažetak
Održivo zbrinjavanje sirutke pokazalo se problematičnim za gospodarstvenike poput obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), a proizvodnja albuminskog sira (skute) ističe se kao potencijalno rješenje tog problema. Međutim, zbog neutralne pH vrijednosti skuta je pogodan medij za rast mikroorganizama i karakterizira ju vrlo kratak rok trajanja. U ovom završnom radu sirutka zaostala nakon proizvodnje sira Škripavca iskorištena je za proizvodnju skute uz dodatak proteinskog praha industrijske konoplje Cilj rada je bilo ispitati utjecaj dodatka proteinskog praha industrijske konoplje te primjene pakiranja u modificiranoj atmosferi i vakuumu na kvalitetu i rok trajnosti proizvedene skute. Utvrđeno je da dodatak proteinskog praha industrijske konoplje povećava nutritivnu vrijednost skute, ali nema pozitivan utjecaj na rok trajnosti i organoleptička svojstva skute. Modificirana atmosfera pozitivno utječe na rok trajanja skute, odnosno usporava porast aerobnih mezofilnih bakterija te pozitivno utječe na organoleptička svojstva. Dodatak proteinskog praha industrijske konoplje imao je negativan utjecaj na rok trajnosti skute.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)
Ostalo-N/A - Zelena skuta - visokovrijedan prehrambeni proizvod (ZELENA SKUTA) (Blažić, Marijana, Ostalo - Stvaralaštvo, Ekologija, Baština i Dobrota - Adris grupa za 2018.) ( CroRIS)
Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu