Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1168986

MIKROBNE KULTURE U SIRARSTVU I NEKI POSTUPCI OČUVANJA NJIHOVE STABILNOSTI


Kvesić, Ivana
MIKROBNE KULTURE U SIRARSTVU I NEKI POSTUPCI OČUVANJA NJIHOVE STABILNOSTI, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac


CROSBI ID: 1168986 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
MIKROBNE KULTURE U SIRARSTVU I NEKI POSTUPCI OČUVANJA NJIHOVE STABILNOSTI
(MICROBIAL CULTURES IN CHEESE PRODUCTION AND SOME METHODS FOR PRESERVING THEIR STABILITY)

Autori
Kvesić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Odjel prehrambene tehnologije

Mjesto
Karlovac

Datum
13.09

Godina
2021

Stranica
31

Mentor
Blažić, Marijana

Neposredni voditelj
Zandona, Elizabeta

Ključne riječi
inkapsulacija ; liofilizacija ; primarne kulture ; sekundarne kulture ; sir
(cheese ; encapsulation ; lyophilization ; primary cultures ; secondary cultures)

Sažetak
Kvaliteta sira ovisi o kvaliteti mlijeka, primijenjenom procesu proizvodnje, korištenim procesnim uređajima, dodatcima, ali i o primijenjenim mikrobnim kulturama (starterima) koje gotovom proizvodu daju željeni okus, miris i konzistenciju. Danas se u proizvodnji sireva koriste različiti pripravci definiranih mikrobnih kultura u čijem se sastavu, ovisno o tipu sira, mogu naći bakterije mliječne kiseline, bakterije propionske kiseline, sojevi bakterije Brevibacterium linens i različite plemenite plijesni. Radi očuvanja stabilnosti i vijabilnosti mikrobnih kultura, razvijene su posebne tehnike pripreme specijalnih oblika mikrobnih (starter) kultura za sirarstvo koje se proizvode i isporučuju kao: tekući, matični, liofilizirani (suho smrznuti) ili koncentrirani smrznuti pripravci. U ovom radu prikazane su mikrobne kulture koje se najčešće primjenjuju u sirarstvu te su obuhvaćene tehnike proizvodnje mikrobnih pripravaka za sirarstvo s ciljem zaštite i održavanja stabilnosti mikrobnih kultura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.04.0096 - Modifikacija procesa zrenja sira i razvoj proizvoda na bazi sirutke (SIRENA) (Blažić, Marijana; Božanić, Rajka, EK - KK.01.1.1.04) ( CroRIS)

Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Marijana Blazic (mentor)

Avatar Url Elizabeta Zandona (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.vuka.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kvesić, Ivana
MIKROBNE KULTURE U SIRARSTVU I NEKI POSTUPCI OČUVANJA NJIHOVE STABILNOSTI, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac
Kvesić, I. (2021) 'MIKROBNE KULTURE U SIRARSTVU I NEKI POSTUPCI OČUVANJA NJIHOVE STABILNOSTI', diplomski rad, preddiplomski, Odjel prehrambene tehnologije, Karlovac.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kvesi\'{c}, Ivana}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {inkapsulacija, liofilizacija, primarne kulture, sekundarne kulture, sir}, title = {MIKROBNE KULTURE U SIRARSTVU I NEKI POSTUPCI O\v{C}UVANJA NJIHOVE STABILNOSTI}, keyword = {inkapsulacija, liofilizacija, primarne kulture, sekundarne kulture, sir}, publisherplace = {Karlovac} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kvesi\'{c}, Ivana}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {cheese, encapsulation, lyophilization, primary cultures, secondary cultures}, title = {MICROBIAL CULTURES IN CHEESE PRODUCTION AND SOME METHODS FOR PRESERVING THEIR STABILITY}, keyword = {cheese, encapsulation, lyophilization, primary cultures, secondary cultures}, publisherplace = {Karlovac} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font