Pregled bibliografske jedinice broj: 116848
Mikotoksikološka analiza sirove kave
Mikotoksikološka analiza sirove kave, 2002., diplomski rad, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 116848 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikotoksikološka analiza sirove kave
(Mycotoxicological analysis of coffee beans)
Autori
Livada, Hrvoje
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.02
Godina
2002
Stranica
58
Mentor
Pepeljnjak, Stjepan
Ključne riječi
Aspergillus; okratoksin A; kava
(Aspergillus; ochratoxin A; coffee)
Sažetak
U uzorcima kave iz jedanaest različitih zemalja dokazana je veća zastupljenost Aspergillus i Penicillium vrsta. Među aspergilama dominirale su vrste A. niger (100%), A. ochraceus (52, 1%) i A. flavus (43, 8%). Dokazana je tvorba okratoksina A u 4 soja A. ochraceus, u rasponu koncentracija od 0, 012 do 0, 09 mg/L
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita
POVEZANOST RADA
Projekti:
006340
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Stjepan Pepeljnjak
(mentor)