Pregled bibliografske jedinice broj: 1168234
Koliko znamo o američkom cvrčku (Scaphoideus titanus Ball, 1932)?
Koliko znamo o američkom cvrčku (Scaphoideus titanus Ball, 1932)? // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 5; 93-99 doi:10.31727/gzb.44.5.12 (domaća recenzija, članak, ostalo)
CROSBI ID: 1168234 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Koliko znamo o američkom cvrčku (Scaphoideus titanus
Ball, 1932)?
(How much do we know about the American grapevine
leafhopper (Scaphoideus titanus Ball, 1932)?)
Autori
Sarajlić, Ankica ; Raspudić, Emilija ; Majić, Ivana ; Kujundžić, Toni ; Drenjančević, Mato
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44
(2021), 5;
93-99
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo
Ključne riječi
američki cvrčak ; zakonska regulativa ; vinova loza ; alternativni domaćini
(American grapevine leafhopper ; legislation ; grapevine ; alternative hosts)
Sažetak
Američki cvrčak (Scaphoideus titanus Ball, 1932) jedan je od najznačajnijih vektora zlatne žutice vinove loze. Zakonskim regulativama pokušava se vektora staviti pod nadzor, a poljoprivredni proizvođači dužni su provoditi mjere kako bi spriječili epidemijsko širenje bolesti. Prvi stadiji ličinke jako su sitni što proizvođačima otežava njihovo rano otkrivanje i određivanje roka za zaštitu od ovog štetnika. Kako bi pravovremeno primijenili zaštitu potrebno je pratiti pojavu štetnika jer njegov razvoj najviše ovisi o vremenskim uvjetima. Za suzbijanje američkog cvrčka uglavnom se primjenjuje kemijska zaštita. Jako je bitno paziti i na ostali biljni sastav u vinogradu te izbjeći druge biljke domaćine koje mogu poslužiti štetniku za održavanje. Preporuka je i provođenje edukacija u polju za vinogradare o biologiji ovog štetnika. Ključne riječi: američki cvrčak, zakonska regulativa, vinova loza, alternativni domaćini
Izvorni jezik
Engleski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek
Profili:
Ivana Majić
(autor)
Emilija Raspudić
(autor)
Ankica Sarajlić
(autor)
Mato Drenjančević
(autor)
Toni Kujundžić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts