Pregled bibliografske jedinice broj: 1167818
Kemijski sastav jarebike s različitih lokaliteta Gorskog kotara
Kemijski sastav jarebike s različitih lokaliteta Gorskog kotara, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167818 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav jarebike s različitih lokaliteta
Gorskog kotara
(Chemical composition of mountain ash from different
localities of Gorski kotar)
Autori
Vlahov, Josipa
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2021
Stranica
46
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kemijski sastav ; jarebika ; Sorbus aucuparia L.
(chemical composition ; mountain ash ; Sorbus aucuparia L.)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je odrediti kemijski sastav plodova jarebike (Sorbus aucuparia L.). Uzorci korišteni u ovom radu izuzeti su s područja Gorskog kotara, Hrvatska sa 6 različitih lokaliteta: Crni Lug, Jasenak, Miškovica, Mala Javornica, Mrzla Vodica i Risnjak. Ukupan broj ispitanih uzoraka bio je 33, a kemijski sastav uključivao je određivanje vode, pepela, masti, proteina i šećera. Prosječni maseni udio vode u ispitanim uzorcima iznosio je 77, 86 %, maseni udio pepela 0, 97 %, masti 1, 52 %, proteina 3, 02 % te šećera 4, 10 %. Dobivene vrijednosti istraživanja statistički su obrađene deskriptivnom analizom na temelju koje su uzorci uspoređeni međusobno obzirom na lokalitete s kojih su izuzeti te s poznatim literaturnim podacima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam