Pregled bibliografske jedinice broj: 1167813
Kemijski sastav tradicionalnih i novih hibridnih sorata pitomog kestena
Kemijski sastav tradicionalnih i novih hibridnih sorata pitomog kestena, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167813 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav tradicionalnih i novih hibridnih
sorata pitomog kestena
(Chemical composition of traditional and new hybrid
varieties of chestnut)
Autori
Grünfeld, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.05
Godina
2021
Stranica
49
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kesten ; kemijski sastav
(chestnut ; chemical composition)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je odrediti kemijski sastav 24 uzoraka kestena iz okolice Karlovca te dobivene rezultate usporediti s rezultatima drugih istraživanja. Određen je osnovni kemijski sastav: udio vode, udio pepela, udio proteina, udio prirodnog inverta, udio saharoze, udio škroba te udio masti. Analizom kemijskog sastava dobiveni su sljedeći rezultati: udio vode u ispitivanim uzorcima kestena nalazi se u rasponu od 42, 89 % do 57, 75 %, udio pepela je od 0, 80 % do 1, 83 %, udio ukupnih proteina se nalazi u rasponu od 2, 65 % do 6, 41 %, udio prirodnog inverta je u rasponu od 0, 83 % do 3, 02 %, udio saharoze je od 2, 97 % do 18, 04 %, udio škroba je u rasponu od 26, 22 % do 32, 70 % te udio masti iznosi od 0, 80 % do 1, 86 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija