Pregled bibliografske jedinice broj: 1167808
Kemijski sastav maruna s lokacije Učka-Liganj
Kemijski sastav maruna s lokacije Učka-Liganj, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167808 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav maruna s lokacije Učka-Liganj
(Chemical composition of marrons Učka-Liganj)
Autori
Žunić, Vesna
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.09
Godina
2020
Stranica
45
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
kesten ; kemijski sastav ; marun ; Učka
(chestnut ; chemical composition ; marron ; Učka)
Sažetak
Cilj ovog eksperimentalnog rada bio je odrediti kemijski sastav 35 uzoraka maruna s područja Učke – Liganj. Dobiveni rezultati su uspoređeni s podacima drugih istraživanja zbog razlike u klimi, tlu i načinu uzgoja maruna. Određen je osnovni kemijski sastav: udio vode, udio pepela, udio ukupnih proteina, udio reducirajućih šećera, udio saharoze, udio škroba te udio masti. Rezultatima istraživanja dobiveni su sljedeći podaci: udio vode je u rasponu od 48, 01 % do 56, 53 %, udio pepela od 0, 85 % do 1, 33 %, udio proteina u rasponu od 4, 71 % do 6, 13 %, udio reducirajućih šećera je u intervalu od 0, 45 % do 1, 07 %, udio saharoze od 7, 17 % do 14, 42 %, udio škroba u rasponu od 22, 70 % do 38, 95% te udio masti u rasponu od 1, 43 % do 2, 75 %. Najveća odstupanja od ostalih istraživanja primjećena su kod udjela reducirajućih šećera i udjela škroba. Zaključeno je da postoji razlika u kemijskom sastavu s obzirom na geografski položaj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija