Pregled bibliografske jedinice broj: 1167807
Određivanje nekih fizikalno kemijskih parametara kvalitete bagremovog i kestenovog meda sezona 2019.
Određivanje nekih fizikalno kemijskih parametara kvalitete bagremovog i kestenovog meda sezona 2019., 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje nekih fizikalno kemijskih parametara
kvalitete bagremovog i kestenovog meda sezona 2019.
(Determination of some physicochemical parameters of
quality of acacia and chestnut honey season 2019.)
Autori
Rubinić, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2020
Stranica
54
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
bagrem ; kesten ; med ; fizikalno – kemijski sastav
(acacia ; chestnut ; honey ; physicochemical analysis)
Sažetak
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda i 18 uzoraka kestenovog meda iz 2019. godine s područja Republike Hrvatske. Metode korištene za određivanje pojedinih parametara propisane su od strane Međunarodne komisije za med. Fizikalno kemijskom analizom dobiveni su sljedeći rezultati: prosječni maseni udio vode u bagremovim medovima iznosio je 16, 52 %, a u kestenovim 17, 51 %, prosječna kiselost u bagremovim medovima iznosila je 17, 65 mmol kg-1 , a u kestenovim 29, 78 mmol kg-1, prosječna vrijednost električne vodljivosti u bagremovim medovima iznosila je 0, 18 mS cm-1 , a u kestenovim 1, 1 mS cm-1, prosječni maseni udio hidroksimetilfurfurala u bagremovim medovima iznosio je 6, 12 mg kg-1, a u kestenovim 4, 39 mg kg-1, prosječni maseni udio reducirajućih šećera u bagremovim medovima iznosio je 66, 59 %, a u kestenovim 67, 36 % te prosječni maseni udio saharoze u bagremovim medovima iznosio je 1, 28 %, a u kestenovim medovima 1, 02 %. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da velika većina uzoraka po ispitanim parametrima je u skladu sa zahtjevima iz Pravilnika o medu (Pravilnik, 2015).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija