Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1167807

Određivanje nekih fizikalno kemijskih parametara kvalitete bagremovog i kestenovog meda sezona 2019.


Rubinić, Valentina
Određivanje nekih fizikalno kemijskih parametara kvalitete bagremovog i kestenovog meda sezona 2019., 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1167807 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje nekih fizikalno kemijskih parametara kvalitete bagremovog i kestenovog meda sezona 2019.
(Determination of some physicochemical parameters of quality of acacia and chestnut honey season 2019.)

Autori
Rubinić, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2020

Stranica
54

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
bagrem ; kesten ; med ; fizikalno – kemijski sastav
(acacia ; chestnut ; honey ; physicochemical analysis)

Sažetak
U ovom radu analizirano je 20 uzoraka bagremovog meda i 18 uzoraka kestenovog meda iz 2019. godine s područja Republike Hrvatske. Metode korištene za određivanje pojedinih parametara propisane su od strane Međunarodne komisije za med. Fizikalno kemijskom analizom dobiveni su sljedeći rezultati: prosječni maseni udio vode u bagremovim medovima iznosio je 16, 52 %, a u kestenovim 17, 51 %, prosječna kiselost u bagremovim medovima iznosila je 17, 65 mmol kg-1 , a u kestenovim 29, 78 mmol kg-1, prosječna vrijednost električne vodljivosti u bagremovim medovima iznosila je 0, 18 mS cm-1 , a u kestenovim 1, 1 mS cm-1, prosječni maseni udio hidroksimetilfurfurala u bagremovim medovima iznosio je 6, 12 mg kg-1, a u kestenovim 4, 39 mg kg-1, prosječni maseni udio reducirajućih šećera u bagremovim medovima iznosio je 66, 59 %, a u kestenovim 67, 36 % te prosječni maseni udio saharoze u bagremovim medovima iznosio je 1, 28 %, a u kestenovim medovima 1, 02 %. Iz dobivenih rezultata može se zaključiti da velika većina uzoraka po ispitanim parametrima je u skladu sa zahtjevima iz Pravilnika o medu (Pravilnik, 2015).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rubinić, Valentina
Određivanje nekih fizikalno kemijskih parametara kvalitete bagremovog i kestenovog meda sezona 2019., 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Rubinić, V. (2020) 'Određivanje nekih fizikalno kemijskih parametara kvalitete bagremovog i kestenovog meda sezona 2019.', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rubini\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {bagrem, kesten, med, fizikalno – kemijski sastav}, title = {Odre\djivanje nekih fizikalno kemijskih parametara kvalitete bagremovog i kestenovog meda sezona 2019.}, keyword = {bagrem, kesten, med, fizikalno – kemijski sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rubini\'{c}, Valentina}, year = {2020}, pages = {54}, keywords = {acacia, chestnut, honey, physicochemical analysis}, title = {Determination of some physicochemical parameters of quality of acacia and chestnut honey season 2019.}, keyword = {acacia, chestnut, honey, physicochemical analysis}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font