Pregled bibliografske jedinice broj: 1167804
Kemijski sastav maruna s otoka Cresa
Kemijski sastav maruna s otoka Cresa, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167804 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijski sastav maruna s otoka Cresa
(Chemical composition of marrons from Cres island)
Autori
Barišić, Katarina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.07
Godina
2020
Stranica
46
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
marun ; kemijski sastav ; kesten
(marron ; chemical composition ; chestnut)
Sažetak
Cilj ovog istraţivanja bio je odrediti kemijski sastav 35 uzoraka maruna sa podruĉja Cresa te dobivene rezultate usporediti s rezultatima iz drugih literaturnih navoda. Analizom kemijskog sastava dobiveni su sljedeći rezultati: za udio vode raspon se kreće od 43, 53 % do 58, 97 %, udio pepela u iznosu od 0, 93 % do 1, 39 %, udio ukupnih proteina od 5 % do 6, 50 %, udio reducirajućih šećera od 0, 52 % do 1, 6 %, udio saharoze kreće se u rasponu od 7, 16 % do 13, 09 %, udio škroba od 22, 16 % do 38, 38 % te udio masti u rasponu od 0, 97 % do 2, 94 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija