Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1167803

Značaj matične mliječi u prehrani


Petek, Petra
Značaj matične mliječi u prehrani, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1167803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Značaj matične mliječi u prehrani
(The significance of royal jelly in nutrition)

Autori
Petek, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
10.07

Godina
2020

Stranica
25

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
10-hidroksi-2-decenska kiselina ; matična mliječ ; pčelinji proizvod ; zdravlje
(10-hydroxy-2-decenoic acid ; bee product ; health ; royal jelly)

Sažetak
Matična mliječ predstavlja dragocjen pčelinji proizvod koji čuva zdravlje i vitalnost čovjeka. Poznata je po svojim mnogobrojnim blagodatnim djelovanjima na ljudski organizam kao i po složenom kemijskom sastavu iz kojeg se izdvaja nezasićena masna kiselina 10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA) koja do danas nije pronađena nigdje drugdje u prirodi, a sintetski ju nije moguće proizvesti. S obzirom da je 10-HDA specifična samo za matičnu mliječ smatra se glavnim parametrom kvalitete, svježine i autentičnosti matične mliječi. Za proizvodnju matične mliječi potrebne su jake pčelinje zajednice te je potrebno dobro poznavati zahtjevan i složen proces proizvodnje. Posjeduje visoku nutritivnu vrijednost i iznimnu biološku aktivnost zbog čega popularnost konzumacije ovog korisnog pčelinjeg proizvoda sve više raste. Njezino redovito konzumiranje doprinosi zdravlju, vitalnosti i dugovječnosti čovjeka i pomaže u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba. Matična mliječ savršeno je izbalansirana hrana s visokovrijednim sastojcima , što ju čini pogodnim proizvodom za dodatak prehrani ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petek, Petra
Značaj matične mliječi u prehrani, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Petek, P. (2020) 'Značaj matične mliječi u prehrani', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petek, Petra}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {10-hidroksi-2-decenska kiselina, mati\v{c}na mlije\v{c}, p\v{c}elinji proizvod, zdravlje}, title = {Zna\v{c}aj mati\v{c}ne mlije\v{c}i u prehrani}, keyword = {10-hidroksi-2-decenska kiselina, mati\v{c}na mlije\v{c}, p\v{c}elinji proizvod, zdravlje}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petek, Petra}, year = {2020}, pages = {25}, keywords = {10-hydroxy-2-decenoic acid, bee product, health, royal jelly}, title = {The significance of royal jelly in nutrition}, keyword = {10-hydroxy-2-decenoic acid, bee product, health, royal jelly}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font