Pregled bibliografske jedinice broj: 1167803
Značaj matične mliječi u prehrani
Značaj matične mliječi u prehrani, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167803 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Značaj matične mliječi u prehrani
(The significance of royal jelly in nutrition)
Autori
Petek, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
25
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
10-hidroksi-2-decenska kiselina ; matična mliječ ; pčelinji proizvod ; zdravlje
(10-hydroxy-2-decenoic acid ; bee product ; health ; royal jelly)
Sažetak
Matična mliječ predstavlja dragocjen pčelinji proizvod koji čuva zdravlje i vitalnost čovjeka. Poznata je po svojim mnogobrojnim blagodatnim djelovanjima na ljudski organizam kao i po složenom kemijskom sastavu iz kojeg se izdvaja nezasićena masna kiselina 10-hidroksi-2-decenska kiselina (10-HDA) koja do danas nije pronađena nigdje drugdje u prirodi, a sintetski ju nije moguće proizvesti. S obzirom da je 10-HDA specifična samo za matičnu mliječ smatra se glavnim parametrom kvalitete, svježine i autentičnosti matične mliječi. Za proizvodnju matične mliječi potrebne su jake pčelinje zajednice te je potrebno dobro poznavati zahtjevan i složen proces proizvodnje. Posjeduje visoku nutritivnu vrijednost i iznimnu biološku aktivnost zbog čega popularnost konzumacije ovog korisnog pčelinjeg proizvoda sve više raste. Njezino redovito konzumiranje doprinosi zdravlju, vitalnosti i dugovječnosti čovjeka i pomaže u liječenju brojnih zdravstvenih tegoba. Matična mliječ savršeno je izbalansirana hrana s visokovrijednim sastojcima , što ju čini pogodnim proizvodom za dodatak prehrani ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam