Pregled bibliografske jedinice broj: 1167795
Antioksidacijska aktivnost divlje borovnice (Vaccinium myrtillus L.)
Antioksidacijska aktivnost divlje borovnice (Vaccinium myrtillus L.), 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167795 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Antioksidacijska aktivnost divlje borovnice
(Vaccinium myrtillus L.)
(Antioxidant activity of wild blueberry (Vaccinium
myrtillus L.))
Autori
Soče, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
62
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
borovnica ; bioaktivne tvari ; antioksidansi ; antocijani ; antioksidacijski kapacitet
(blueberry ; bioactive compounds ; antioxidants ; anthocyanins ; antioxidant activity)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 35 uzoraka divlje borovnice sa 7 lokacija u Primorsko- goranskoj županiji, prikupljenih u periodu od 20. lipnja do 13. srpnja 2018. godine. Određeni su antocijani i antioksidacijska aktivnost spektrofotometrijskim metodama. Antioksidacijska aktivnost je određena dvjema metodama: DPPH (2, 2-difenil-1- pikrilhidrazil radikal) i FRAP (redukcija željezova iona) metodom. Koncentracija antocijana iznosi 37, 45 – 91, 95 mg/100 g svježeg uzorka. Vrijednosti antioksidacijske aktivnosti određene DPPH i FRAP metodama iznose 8, 90 – 13, 74 mmol TE/100 g svježeg uzorka, odnosno 19, 28 – 81, 19 mmol Fe²⁺/100 g svježeg uzorka. Dobiveni rezultati pokazuju da divlje borovnice, ispitivane tijekom ovog istraživanja, imaju visok udio ukupnih antocijana te visoku antioksidacijsku aktivnost prema DPPH i FRAP metodi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija