Pregled bibliografske jedinice broj: 1167788
Fenoli, flavonoidi i neflavonoidi u divljoj borovnici
Fenoli, flavonoidi i neflavonoidi u divljoj borovnici, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167788 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Fenoli, flavonoidi i neflavonoidi u divljoj
borovnici
(Phenols, flavonoids and nonflavonoids in wild
blueberry)
Autori
Katić, Antonela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2019
Stranica
41
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
borovnica ; fenoli ; flavonoidi ; neflavonoidi ; antioksidativna aktivnost
(phenolics ; flavonoids ; nonflavonoids ; antioxidative activity ; blueberry)
Sažetak
Istraživanje je provedeno na 35 uzoraka (zamrznute divlje borovnice) ubranih na 7 različitih lokacija u RH. Određivani su ukupni fenoli, neflavonoidi te flavonoidi spektrofotometrijskim metodama. Prosječne vrijednosti kreću se od 5603, 845-7039, 7322 mg GAE kg-1 jestivnog dijela za ukupne fenole ; 4282, 6362-5617, 5168 mg GAE kg-1 jestivog dijela za flavonoide, te 1321, 2084-1516, 9306 mg GAE kg-1 jestivog dijela za neflavonoide. Prema dobivenim rezultatima uočena je velika antioksidacijska aktivnost u plodovima divlje borovnice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija