Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1167689

Analiza prehrambenih navika po tipu akni


Karahmet Farhat, Esma
Analiza prehrambenih navika po tipu akni, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1167689 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza prehrambenih navika po tipu akni
(Analysis of Nutrition by Acne Type)

Autori
Karahmet Farhat, Esma

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
27.12

Godina
2021

Stranica
56

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
akne ; prehrana ; etiologija akni ; životne navike
(acne ; diet ; aetiology of acne ; lifestyle)

Sažetak
Akne su najzastupljenija kožna bolest današnjice, a zauzimaju osmo mjesto po pojavnosti među bolestima u svijetu. Pogađaju adolescente do 95%, a sve više i populaciju odraslih. Žene su sklonije pojavi akni u odrasloj dobi, a muškarci u periodu adolescencije. Akne su nasljedna bolest u 50 – 80% slučajeva. Čimbenici rizika pojavi akni su zapadnjačka prehrana, nezdrav stil života i hormonalni disbalans. Prehrana usklađena s principima paleo dijete daje dobre rezultate u holističkom pristupu tretmana blagih i umjereno teških oblika akni. Teški oblici akni zahtijevaju i farmakološko liječenje. Provedeno je presječno opažajno istraživanje na 60 ispitanika s aknama (5 muškaraca, 55 žena) u dobi od 25, 0 ± 6, 5 godina (15 do 46) s područja grada Sarajeva. Blagi oblik akni ima 40% a teški 60% ispitanika i 53% ima pozitivnu obiteljsku anamnezu za akne. S obzirom na etiologiju, najviše je onih nepoznate etiologije (41, 7%), zatim bakterijskih (30%) pa hormonalnih (28, 3%). Usklađenost prehrane ispitanika principima koji pozitivno djeluju na pojavnost i kliničku sliku akni je iznimno loša i iznosi svega 54%, no značajno se ne razlikuje ni s obzirom na težinu akni kao ni etiologiju akni. Posebno loše je što ispitanici rijetko konzumiraju morsku ribu, a konzumiraju puno soli, slatkiša i brze hrane. Dodatke prehrani svakodnevno uzima 82% ispitanika i to najčešće biljne čajeve (67%), vitamin C (40%) i vitamin D (38%). Proteine sirutke koristi 10% ispitanika a za njih je potvrđeno da mogu biti okidač za pojavu akni.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Karahmet Farhat, Esma
Analiza prehrambenih navika po tipu akni, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Karahmet Farhat, E. (2021) 'Analiza prehrambenih navika po tipu akni', postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Karahmet Farhat, Esma}, year = {2021}, pages = {56}, keywords = {akne, prehrana, etiologija akni, \v{z}ivotne navike}, title = {Analiza prehrambenih navika po tipu akni}, keyword = {akne, prehrana, etiologija akni, \v{z}ivotne navike}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Karahmet Farhat, Esma}, year = {2021}, pages = {56}, keywords = {acne, diet, aetiology of acne, lifestyle}, title = {Analysis of Nutrition by Acne Type}, keyword = {acne, diet, aetiology of acne, lifestyle}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font