Pregled bibliografske jedinice broj: 1167686
Unos omega-3 masnih kiselina i probiotika u trudnica i dojilja te utjecaj na ishod trudnoće i razinu postporođajne depresije
Unos omega-3 masnih kiselina i probiotika u trudnica i dojilja te utjecaj na ishod trudnoće i razinu postporođajne depresije, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1167686 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Unos omega-3 masnih kiselina i probiotika u
trudnica i dojilja te utjecaj na ishod trudnoće
i razinu postporođajne depresije
(Intake of Omega-3 Fatty Acids and Probiotics in
Pregnant and Lactating Women and Their Role
in the Successful Completion of Pregnancy and
Postpartum Depression)
Autori
Godanj Batinac, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
27.12
Godina
2021
Stranica
52
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
Trudnoća ; dodaci prehrani ; prehrana ; probiotici ; omaga-3 masne kiseline
(Pregnancy ; dietary supplements ; diet ; probiotics ; omega-3 fatty acids)
Sažetak
Prehrana trudnica bi trebala biti prilagođena specifičnom tromjesečju kako bi se osigurale specifične potrebe rastućeg ploda. Nutritivni deficiti mogu imati niz negativnih posljedica kako na majku tako i na dijete. Danas, dodaci prehrani predstavljaju dobar način kako se nedostaci u prehrani mogu premostiti i samim time utjecati na brojne zdravstvene ishode. Omega-3 masne kiseline imaju važnu ulogu u razvoju mozga i kognitivnom razvoju djeteta u kasnijim fazama života dok je potencijal probiotika iznimno velik, od smanjenja rizika za pretilost i cijelog niza kroničnih bolesti koje se mogu javiti u odrasloj dobi. Cilj ovog opažajnog istraživanja bio je ispitati unos omega-3 masnih kiselina i probiotika prehranom i iz dodataka prehrani tijekom trudnoće te analirati utjecaj na njezine ishode. U istraživanju je sudjelovalo ukupno 104 ispitanice, prosječne dobi 30, 0 ± 5, 1 godinu (18 do 45), 66, 4 % prvorotkinja. Preegzistirajuće zdravstvene probleme ima 17, 3 % ispitanica, a od komplikacija u trudnoći 8, 7 % ima gestacijski dijabetes. Od početka trudnoće dodatke prehrani koristi njih 84, 6 %, a tijekom cijele trudnoće 78, 9 %. Probiotik i omega-3 masne kiseline u obliku dodatka prehrani koristi 41, 4 % odnosno 39, 4 % ispitanica. Većina ispitanica navodi kako svoju prehranu nije posebno mijenjala u trudnoći (26 %) dok ih 24 % navodi kako su samo uključile suplementaciju. Od hrane bogate probioticima, ispitanice navode mlijeko i mliječne proizvode a značajno manje ukiseljeno povrće. S druge strane, od hrane bogate omega-3 masnim kiselinama najzastupljeniji su orašasti plodovi i sjemenke te riba i morski plodovi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Farmacija, Nutricionizam