Pregled bibliografske jedinice broj: 1167682
Procjena rizika od moždanog udara u odraslih osoba sa područja Sarajeva
Procjena rizika od moždanog udara u odraslih osoba sa područja Sarajeva, 2021., postdiplomski specijalisticki, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1167682 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena rizika od moždanog udara u odraslih osoba
sa područja Sarajeva
(Stroke Risk Assessment in Adults from Sarajevo)
Autori
Al-Tawil, Nadija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, postdiplomski specijalisticki
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.12
Godina
2021
Stranica
58
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
moždani udar ; rizik od moždanog udara ; prehrana za prevenciju moždanog udara ; životne navike
(stroke ; stroke risk assessment ; diet for stroke prevention ; lifestyle)
Sažetak
Moždani udar (MU) je drugi uzrok smrti globalno, a gotovo polovica ljudi koji prežive MU ostanu invalidi. Broj novooboljelih od MU-a je u porastu, prvenstveno zbog starenja populacije, no značajan je utjecaj drugih čimbenika rizika, među kojim se posebno ističu oni povezani uz stanje uhranjenosti, životne i prehrambene navike. Prehrana usklađena principima mediteranske i/ili DASH dijete pokazuje preventivne učinke na MU. Provedeno je presječno opažajno istraživanje na 150 odraslih osoba (66 muškaraca, 84 žene) u dobi od 55, 10±12, 13 godina (35 do 74) s područja grada Sarajeva. Na osnovu smjernica Hrvatskog društva za prevenciju moždanog udara izvršena je procjena rizika od MU-a za ispitanike. Trećina ispitanika nije imala rizik od MU-a (32%), 61, 3% je imalo povišen rizik, dok je 6, 7% imalo visoki rizik za MU. Usklađenost prehrane principima mediteranske i DASH dijete je bila 16, 90±0, 43 bodova (6 – 32), što odgovara usklađenosti prehrane od 52, 8% i ne može se smatrati dobrom. Posebno loše je što ispitanici rijetko konzumiraju ribu, maslinovo ulje i vino dok slatkiše jedu redovito. Ipak, najveći broj ispitanika ne puši (44%), no imaju povećanu tjelesnu masu (55%), 36, 6% je slabo fizički aktivno i 45, 3% ispitanika ima pozitivnu obiteljsku anamnezu na kardiovaskularne bolesti. Osobe koji su samci ili žive u izvanbračnoj zajednici imaju veći rizik od MU-a, kao i osobe koje nisu zaposlene. Također, osobe koji konzumiraju domaće pripremljene obroke i rijetko koriste polugotove i gotove obroke imaju manji rizik od MU-a (p<0, 030).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kliničke medicinske znanosti, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam