Pregled bibliografske jedinice broj: 1167680
Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom bolesti štitnjače
Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom bolesti štitnjače, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1167680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom
bolesti štitnjače
(Dietary Iodine Intake in Thyroid Disease Patients)
Autori
Knezović, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.12
Godina
2021
Stranica
59
Mentor
Banjari, Ines ; Ferenac Kiš, Marina
Ključne riječi
prehrambeni izvori joda ; štitnjača ; hipotireoza ; hipertireoza ; goitrogene tvari
(dietary iodine ; thyroid gland ; hypothyroidism ; hyperthyroidism ; goitrogens)
Sažetak
Bolesti štitnjače druge su najzastupljenije bolesti endokrinološkog sustava. Žene obolijevaju čak osam puta češće u odnosu na muškarce. Hipotireoza i hipertireoza su dva najčešća poremećaja štitnjače. Češće je zastupljena hipotireoza, a jedan od glavnih uzroka ove bolesti je nedostatak joda u organizmu. Cilj ovog rada bio je analizirati prehrambene i životne navike oboljelih s naglaskom na poznavanje prehrambenih izvora joda te goitrogena u prehrani. Provedeno je opažajno istraživanje primjenom anonimnog online upitnika. Analizirani su odgovori 107 ispitanika (93, 5% žena i 6, 5% muškaraca) u dobi od 42, 2 ± 14, 9 godina. Dijagnozu hipotireoze ima 74, 2% ispitanika, a hipertireoze 8, 6%. Ispitanici svoje trenutno stanje ocjenjuju bolje ako im je ocjena kvalitete života bolja, odnosno ako su im zbog bolesti štitnjače manje narušeni društveni aspekti života te bolja samoprocjena vlastitog psihofizičkog stanja. Prehrambene navike relativno su loše budući da samo 35, 5% ispitanika ima redovite obroke, 61, 7% nije promijenilo prehranu nakon dijagnoze bolesti, dok ih je 37, 4% totalno neaktivno. Unos joda kroz sol i hranu su dostatni no zastupljena je značajna količina hrane koja je izvor goitrogena koji remeti iskorištenje joda u organizmu. Rezultati upućuju na potrebu edukacije o prehrani prilagođenoj bolestima štitnjače.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek