Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1167680

Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom bolesti štitnjače


Knezović, Iva
Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom bolesti štitnjače, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1167680 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom bolesti štitnjače
(Dietary Iodine Intake in Thyroid Disease Patients)

Autori
Knezović, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.12

Godina
2021

Stranica
59

Mentor
Banjari, Ines ; Ferenac Kiš, Marina

Ključne riječi
prehrambeni izvori joda ; štitnjača ; hipotireoza ; hipertireoza ; goitrogene tvari
(dietary iodine ; thyroid gland ; hypothyroidism ; hyperthyroidism ; goitrogens)

Sažetak
Bolesti štitnjače druge su najzastupljenije bolesti endokrinološkog sustava. Žene obolijevaju čak osam puta češće u odnosu na muškarce. Hipotireoza i hipertireoza su dva najčešća poremećaja štitnjače. Češće je zastupljena hipotireoza, a jedan od glavnih uzroka ove bolesti je nedostatak joda u organizmu. Cilj ovog rada bio je analizirati prehrambene i životne navike oboljelih s naglaskom na poznavanje prehrambenih izvora joda te goitrogena u prehrani. Provedeno je opažajno istraživanje primjenom anonimnog online upitnika. Analizirani su odgovori 107 ispitanika (93, 5% žena i 6, 5% muškaraca) u dobi od 42, 2 ± 14, 9 godina. Dijagnozu hipotireoze ima 74, 2% ispitanika, a hipertireoze 8, 6%. Ispitanici svoje trenutno stanje ocjenjuju bolje ako im je ocjena kvalitete života bolja, odnosno ako su im zbog bolesti štitnjače manje narušeni društveni aspekti života te bolja samoprocjena vlastitog psihofizičkog stanja. Prehrambene navike relativno su loše budući da samo 35, 5% ispitanika ima redovite obroke, 61, 7% nije promijenilo prehranu nakon dijagnoze bolesti, dok ih je 37, 4% totalno neaktivno. Unos joda kroz sol i hranu su dostatni no zastupljena je značajna količina hrane koja je izvor goitrogena koji remeti iskorištenje joda u organizmu. Rezultati upućuju na potrebu edukacije o prehrani prilagođenoj bolestima štitnjače.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ivan Knezović (autor)

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Avatar Url Marina Ferenac Kiš (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Knezović, Iva
Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom bolesti štitnjače, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Knezović, I. (2021) 'Prehrambeni unos joda među osobama s dijagnozom bolesti štitnjače', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Knezovi\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {59}, keywords = {prehrambeni izvori joda, \v{s}titnja\v{c}a, hipotireoza, hipertireoza, goitrogene tvari}, title = {Prehrambeni unos joda me\dju osobama s dijagnozom bolesti \v{s}titnja\v{c}e}, keyword = {prehrambeni izvori joda, \v{s}titnja\v{c}a, hipotireoza, hipertireoza, goitrogene tvari}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Knezovi\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {59}, keywords = {dietary iodine, thyroid gland, hypothyroidism, hyperthyroidism, goitrogens}, title = {Dietary Iodine Intake in Thyroid Disease Patients}, keyword = {dietary iodine, thyroid gland, hypothyroidism, hyperthyroidism, goitrogens}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font