Pregled bibliografske jedinice broj: 1167673
Konzumacija hrane bogate željezom među sportašicama taekwondoa
Konzumacija hrane bogate željezom među sportašicama taekwondoa, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1167673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Konzumacija hrane bogate željezom među sportašicama
taekwondoa
(Consumption of Iron-Rich Food Among Female Taekwondo
Athletes)
Autori
Begić, Andrea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.12
Godina
2021
Stranica
65
Mentor
Banjari, Ines ; Ferenac Kiš, Marina
Ključne riječi
željezo ; prehrana ; sportašice taekwondoa ; sideropenična anemija
(iron ; nutrition ; female taekwondo athletes ; iron deficiency anaemia)
Sažetak
Brze redukcijske dijete primijenjene od velikog broja sportaša u sportovima s težinskim kategorijama vode do nedostatka nutrijenata, a uz to sportašice tijekom menstrualnog ciklusa gube željezo što dodatno doprinosi nastanku anemije. Provedeno je presječno istraživanje na 33 sportašice taekwondoa u dobi 12-24 godine. 45 % ispitanica prakticira redukcijske dijete, pri čemu je zabrinjavajuće da najveći udio (27 %) samostalno planira dijetu, a niti jedna ispitanica u dogovoru s nutricionistom. 33 % ispitanica je navelo da je imalo amenoreju. Srednja vrijednost ukupnog dnevnog unosa željeza i vitamina C ispitanica iznosila je 30, 5 ± 27, 9 mg i 354, 4 ± 444, 5 mg što je više od preporučenog dnevnog unosa za sve dobne skupine. Sportašice koje su bile na redukcijskoj dijeti su unosile manje željeza i vitamina C prehranom, no razlika nije bila statistički značajna. Povrće i prerađevine najviše doprinose dnevnom unosu željeza i vitamina C i to u iznosu od 31, 8 % i 55, 5 %. Meso, mesne prerađevine i riba nalaze se na pretposljednjem mjestu u doprinosu unosa željeza sa svega 10, 5 %. 15 % ispitanica je imalo dijagnosticiranu sideropeničnu anemiju i ove ispitanice su bile starije i imale su značajno niži omjer struk/visina i struk/bokovi, no nisu se razlikovale s obzirom na prehrambeni unos željeza. Ovi rezultati ukazuju na potrebu usklađivanja prehrane kod sportašica koje se bave taekwondoom, ne samo zbog stalnog kontroliranja tjelesne mase i sportskih rezultata već i zbog izbjegavanja negativnih zdravstvenih posljedica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek