Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1167673

Konzumacija hrane bogate željezom među sportašicama taekwondoa


Begić, Andrea
Konzumacija hrane bogate željezom među sportašicama taekwondoa, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1167673 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Konzumacija hrane bogate željezom među sportašicama taekwondoa
(Consumption of Iron-Rich Food Among Female Taekwondo Athletes)

Autori
Begić, Andrea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
22.12

Godina
2021

Stranica
65

Mentor
Banjari, Ines ; Ferenac Kiš, Marina

Ključne riječi
željezo ; prehrana ; sportašice taekwondoa ; sideropenična anemija
(iron ; nutrition ; female taekwondo athletes ; iron deficiency anaemia)

Sažetak
Brze redukcijske dijete primijenjene od velikog broja sportaša u sportovima s težinskim kategorijama vode do nedostatka nutrijenata, a uz to sportašice tijekom menstrualnog ciklusa gube željezo što dodatno doprinosi nastanku anemije. Provedeno je presječno istraživanje na 33 sportašice taekwondoa u dobi 12-24 godine. 45 % ispitanica prakticira redukcijske dijete, pri čemu je zabrinjavajuće da najveći udio (27 %) samostalno planira dijetu, a niti jedna ispitanica u dogovoru s nutricionistom. 33 % ispitanica je navelo da je imalo amenoreju. Srednja vrijednost ukupnog dnevnog unosa željeza i vitamina C ispitanica iznosila je 30, 5 ± 27, 9 mg i 354, 4 ± 444, 5 mg što je više od preporučenog dnevnog unosa za sve dobne skupine. Sportašice koje su bile na redukcijskoj dijeti su unosile manje željeza i vitamina C prehranom, no razlika nije bila statistički značajna. Povrće i prerađevine najviše doprinose dnevnom unosu željeza i vitamina C i to u iznosu od 31, 8 % i 55, 5 %. Meso, mesne prerađevine i riba nalaze se na pretposljednjem mjestu u doprinosu unosa željeza sa svega 10, 5 %. 15 % ispitanica je imalo dijagnosticiranu sideropeničnu anemiju i ove ispitanice su bile starije i imale su značajno niži omjer struk/visina i struk/bokovi, no nisu se razlikovale s obzirom na prehrambeni unos željeza. Ovi rezultati ukazuju na potrebu usklađivanja prehrane kod sportašica koje se bave taekwondoom, ne samo zbog stalnog kontroliranja tjelesne mase i sportskih rezultata već i zbog izbjegavanja negativnih zdravstvenih posljedica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Avatar Url Marina Ferenac Kiš (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Begić, Andrea
Konzumacija hrane bogate željezom među sportašicama taekwondoa, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Begić, A. (2021) 'Konzumacija hrane bogate željezom među sportašicama taekwondoa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Begi\'{c}, Andrea}, year = {2021}, pages = {65}, keywords = {\v{z}eljezo, prehrana, sporta\v{s}ice taekwondoa, sideropeni\v{c}na anemija}, title = {Konzumacija hrane bogate \v{z}eljezom me\dju sporta\v{s}icama taekwondoa}, keyword = {\v{z}eljezo, prehrana, sporta\v{s}ice taekwondoa, sideropeni\v{c}na anemija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Begi\'{c}, Andrea}, year = {2021}, pages = {65}, keywords = {iron, nutrition, female taekwondo athletes, iron deficiency anaemia}, title = {Consumption of Iron-Rich Food Among Female Taekwondo Athletes}, keyword = {iron, nutrition, female taekwondo athletes, iron deficiency anaemia}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font