Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1167304

Utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode tijekom skladištenja


Batur, Luka
Utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode tijekom skladištenja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1167304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode tijekom skladištenja
(The influence of Pulsed Electric Field Technology on polyphenols stability of strawberry juices during storage)

Autori
Batur, Luka

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
23.12

Godina
2021

Stranica
49

Mentor
Bursać Kovačević, Danijela

Neposredni voditelj
Bebek Markovinović, Anica ; Stulić, Višnja

Ključne riječi
PEF ; polifenoli ; sok od jagode ; stupanj zrelosti
(PEF ; polyphenols ; strawberry juice ; ripeness stage)

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja (eng. Pulsed Electric Field, PEF) na udio topljive suhe tvari, pH vrijednost te stabilnost fenolnih spojeva u soku od jagode tijekom sedmodnevnog skladištenja pri 4 °C. Sok je pripremljen od jagode (Fragaria x ananassa Duch.) sorte 'Albion' i to plodova ubranih pri 75 % (Z1) i 100 % (Z2) zrelosti. Varirani parametri tretiranja uključivali su: (i) jakost električnog polja (40 i 50 kV), (ii) frekvenciju (100 i 200 Hz) i (ii) vrijeme tretiranja (3 i 6 min). Svi rezultati obrađeni su multifaktorskom analizom varijance (p ≤ 0, 05). Svježi plodovi jagoda, kao i sokovi od jagode Z1 odlikovali su se manjom topljivom suhom tvari i pH vrijednošću, no i većim udjelom ukupnih fenola u usporedbi s istim uzorcima zrelosti Z2. Skladištenje je povoljno utjecalo na stabilnost polifenolnih spojeva, dok se od PEF procesnih parametara, jedino jakost električnog polja pokazala statistički signifikantnim utjecajem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)


Citiraj ovu publikaciju:

Batur, Luka
Utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode tijekom skladištenja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Batur, L. (2021) 'Utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode tijekom skladištenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Batur, Luka}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {PEF, polifenoli, sok od jagode, stupanj zrelosti}, title = {Utjecaj tehnologije pulsiraju\'{c}eg elektri\v{c}nog polja na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode tijekom skladi\v{s}tenja}, keyword = {PEF, polifenoli, sok od jagode, stupanj zrelosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Batur, Luka}, year = {2021}, pages = {49}, keywords = {PEF, polyphenols, strawberry juice, ripeness stage}, title = {The influence of Pulsed Electric Field Technology on polyphenols stability of strawberry juices during storage}, keyword = {PEF, polyphenols, strawberry juice, ripeness stage}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font