Pregled bibliografske jedinice broj: 1167304
Utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode tijekom skladištenja
Utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode tijekom skladištenja, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1167304 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja na stabilnost fenolnih spojeva u sokovima od jagode tijekom skladištenja
(The influence of Pulsed Electric Field Technology on polyphenols stability of strawberry juices during storage)
Autori
Batur, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
23.12
Godina
2021
Stranica
49
Mentor
Bursać Kovačević, Danijela
Neposredni voditelj
Bebek Markovinović, Anica ; Stulić, Višnja
Ključne riječi
PEF ; polifenoli ; sok od jagode ; stupanj zrelosti
(PEF ; polyphenols ; strawberry juice ; ripeness stage)
Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati utjecaj tehnologije pulsirajućeg električnog polja (eng. Pulsed Electric Field, PEF) na udio topljive suhe tvari, pH vrijednost te stabilnost fenolnih spojeva u soku od jagode tijekom sedmodnevnog skladištenja pri 4 °C. Sok je pripremljen od jagode (Fragaria x ananassa Duch.) sorte 'Albion' i to plodova ubranih pri 75 % (Z1) i 100 % (Z2) zrelosti. Varirani parametri tretiranja uključivali su: (i) jakost električnog polja (40 i 50 kV), (ii) frekvenciju (100 i 200 Hz) i (ii) vrijeme tretiranja (3 i 6 min). Svi rezultati obrađeni su multifaktorskom analizom varijance (p ≤ 0, 05). Svježi plodovi jagoda, kao i sokovi od jagode Z1 odlikovali su se manjom topljivom suhom tvari i pH vrijednošću, no i većim udjelom ukupnih fenola u usporedbi s istim uzorcima zrelosti Z2. Skladištenje je povoljno utjecalo na stabilnost polifenolnih spojeva, dok se od PEF procesnih parametara, jedino jakost električnog polja pokazala statistički signifikantnim utjecajem.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2019-04-2105 - Tehnologija preprekama i 3D printanje za okolišno prihvatljivu proizvodnju funkcionalnih voćnih sokova (3D-SustJuice) (Bursać Kovačević, Danijela, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Profili:
Anica Bebek Markovinović
(mentor)
Višnja Stulić
(mentor)
Danijela Bursać Kovačević
(mentor)