Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1166903

Utjecaj koncentracije alginata na adsorpciju i desorpciju prehrambene boje s alginatnih mikrokapsula


Birkić, Anamaria
Utjecaj koncentracije alginata na adsorpciju i desorpciju prehrambene boje s alginatnih mikrokapsula, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1166903 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj koncentracije alginata na adsorpciju i desorpciju prehrambene boje s alginatnih mikrokapsula
(Effect of alginate concentration on adsorption and desorption of food dye from alginate microcapsules)

Autori
Birkić, Anamaria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.07

Godina
2021

Stranica
31

Mentor
Benković, Maja

Neposredni voditelj
Jurinjak Tušek, Ana

Ključne riječi
adsorpcija ; desorpcija ; koncentracija alginata ; mikroinkapsulacija ; prehrambena boja
(adsorption ; alginate concentration ; desorption ; microencapsulation ; food dye)

Sažetak
Upotreba alginatnih mikrokapsula u posljednje vrijeme često se spominje kao jedan od načina uklanjanja boja iz otpadnih otapala, voda i materijala iz prehrambene industrije. Pored toga, alginat se može koristiti i kao sredstvo za mikroinkapsulaciju prehrambenih boja i njihovu daljnju primjenu u prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj koncentracije alginata na viskoznost otopina alginata te utjecaj koncentracije alginata na sposobnost adsorpcije i desorpcije prirodne prehrambene boje s alginatnih mikrokapsula. Prema dobivenim rezultatima, povećanjem koncentracije alginata povećava se i viskoznost alginatnih otopina. Utvrđeno je da se nakon provedenog procesa adsorpcije promjer mikrokapsula povećao, dok je nakon procesa desorpcije došlo do smanjenja promjera alginatnih mikrokapsula. Osim toga, utvrđeno je da se povećanjem koncentracije alginata povećava koncentracija boje koja se tijekom procesa adsorpcije adsorbira u mikrokapsule i koncentracija boje koja se tijekom procesa desorpcije otpušta iz mikrokapsula.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Maja Benković (mentor)

Avatar Url Ana Jurinjak Tušek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Birkić, Anamaria
Utjecaj koncentracije alginata na adsorpciju i desorpciju prehrambene boje s alginatnih mikrokapsula, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Birkić, A. (2021) 'Utjecaj koncentracije alginata na adsorpciju i desorpciju prehrambene boje s alginatnih mikrokapsula', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Birki\'{c}, Anamaria}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {adsorpcija, desorpcija, koncentracija alginata, mikroinkapsulacija, prehrambena boja}, title = {Utjecaj koncentracije alginata na adsorpciju i desorpciju prehrambene boje s alginatnih mikrokapsula}, keyword = {adsorpcija, desorpcija, koncentracija alginata, mikroinkapsulacija, prehrambena boja}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Birki\'{c}, Anamaria}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {adsorption, alginate concentration, desorption, microencapsulation, food dye}, title = {Effect of alginate concentration on adsorption and desorption of food dye from alginate microcapsules}, keyword = {adsorption, alginate concentration, desorption, microencapsulation, food dye}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font