Pregled bibliografske jedinice broj: 1166799
Tehnologija i svojstva drniškog pršuta
Tehnologija i svojstva drniškog pršuta, 2013., diplomski rad, preddiplomski, Veleučilište "Marko Marulić", Knin
CROSBI ID: 1166799 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija i svojstva drniškog pršuta
(Technology and characteristics of Drniš dry-cured ham)
Autori
Runje, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Veleučilište "Marko Marulić"
Mjesto
Knin
Datum
19.07
Godina
2013
Stranica
24
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
Drniški pršut, tehnologija proizvodnje, svojstva
(Drniš dry-cured ham, production technology, properties)
Sažetak
Područje grada Drniša i susjednih općina Promina, Ružić, Unešić i Biskupija, u Šibensko-kninskoj županiji, odavna su poznati po proizvodnji vrlo cijenjenog pršuta koji se konzumirao i na Austro-Ugarskim dvorovima, a služen je i prilikom krunidbe britanske kraljice Elizabete II. Svoju visoku reputaciju zadržao je sve do danas kada su njegova posebnost i kakvoća prepoznati kroz zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (OZP). Za proizvodnju drniškog pršuta koristi se svježi but težih svinja, obrađen bez zdjeličnih kosti i nožice, suho soljen jadranskom soli. Slijedi prešanje, hladno dimljenje, sušenje i zrenje u specifičnim klimatskim uvjetima drniškog podneblja. Za pretvorbu svježeg buta u pršut potrebno je minimalno 12 mjeseci od soljenja. U ovom radu dati su prikaz tehnologije i svojstava drniškog pršuta, kao i tradicije njegove proizvodnje, koja je neupitna te ga svrstava u red najcjenjenijih domaćih pršuta dokazanog tržnog potencijala.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Danijel Karolyi
(mentor)