Pregled bibliografske jedinice broj: 1166785
Analiza nekih fizikalno-kemijskih parametra kvalitete bagremovog i cvjetnog meda - sezona 2018.
Analiza nekih fizikalno-kemijskih parametra kvalitete bagremovog i cvjetnog meda - sezona 2018., 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166785 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza nekih fizikalno-kemijskih parametra
kvalitete bagremovog i cvjetnog meda - sezona 2018.
(Analysis of some physicochemical parameters of
quality of acacia and floral honey - season 2018.)
Autori
Erjavec, Filip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
18.07
Godina
2019
Stranica
42
Mentor
Vahčić, Nada
Ključne riječi
fizikalno-kemijski sastav ; med ; bagrem ; cvjetni
(physicochemical analysis, honey, acacia, floral)
Sažetak
U ovom radu analizirani su uzorci bagremovog i cvjetnog meda s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Fizikalno- kemijskom analizom dobiveni su slijedeći rezultati: prosječni maseni udio vode iznosio je 16, 34% za bagrem i 17, 04% za cvjetni med, električna provodnost od 0, 15 mS/cm za bagrem i 0, 43 mS/cm za cvjetni med, kiselost od 11, 32 mmol/kg za bagremov i 18, 85 mmol/kg za cvjetni med. Prosječni maseni udio reducirajućih šećera iznosio je 66, 5% u bagremovom i 66, 46% u cvjetnom medu, prosječni maseni udio saharoze u bagremovom medu iznosio je 2, 67%, a u cvjetnom medu 1, 87%. Maseni udio hidroksimetilfurfurala u bagremovom medu iznosio je 1, 28%, te 1, 50% u cvjetnom medu. Metode za određivanje pojedinih svojstava propisane su od strane Međunarodne komisije za med. Iz dobivenih rezultata vidi se da su svi uzorci u skladu sa Pravilnikom o medu (Pravilnik, 2015) i s drugim sličnim istraživanjima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija