Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1166785

Analiza nekih fizikalno-kemijskih parametra kvalitete bagremovog i cvjetnog meda - sezona 2018.


Erjavec, Filip
Analiza nekih fizikalno-kemijskih parametra kvalitete bagremovog i cvjetnog meda - sezona 2018., 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1166785 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza nekih fizikalno-kemijskih parametra kvalitete bagremovog i cvjetnog meda - sezona 2018.
(Analysis of some physicochemical parameters of quality of acacia and floral honey - season 2018.)

Autori
Erjavec, Filip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
18.07

Godina
2019

Stranica
42

Mentor
Vahčić, Nada

Ključne riječi
fizikalno-kemijski sastav ; med ; bagrem ; cvjetni
(physicochemical analysis, honey, acacia, floral)

Sažetak
U ovom radu analizirani su uzorci bagremovog i cvjetnog meda s područja Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Fizikalno- kemijskom analizom dobiveni su slijedeći rezultati: prosječni maseni udio vode iznosio je 16, 34% za bagrem i 17, 04% za cvjetni med, električna provodnost od 0, 15 mS/cm za bagrem i 0, 43 mS/cm za cvjetni med, kiselost od 11, 32 mmol/kg za bagremov i 18, 85 mmol/kg za cvjetni med. Prosječni maseni udio reducirajućih šećera iznosio je 66, 5% u bagremovom i 66, 46% u cvjetnom medu, prosječni maseni udio saharoze u bagremovom medu iznosio je 2, 67%, a u cvjetnom medu 1, 87%. Maseni udio hidroksimetilfurfurala u bagremovom medu iznosio je 1, 28%, te 1, 50% u cvjetnom medu. Metode za određivanje pojedinih svojstava propisane su od strane Međunarodne komisije za med. Iz dobivenih rezultata vidi se da su svi uzorci u skladu sa Pravilnikom o medu (Pravilnik, 2015) i s drugim sličnim istraživanjima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Nada Vahčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Erjavec, Filip
Analiza nekih fizikalno-kemijskih parametra kvalitete bagremovog i cvjetnog meda - sezona 2018., 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Erjavec, F. (2019) 'Analiza nekih fizikalno-kemijskih parametra kvalitete bagremovog i cvjetnog meda - sezona 2018.', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Erjavec, Filip}, year = {2019}, pages = {42}, keywords = {fizikalno-kemijski sastav, med, bagrem, cvjetni}, title = {Analiza nekih fizikalno-kemijskih parametra kvalitete bagremovog i cvjetnog meda - sezona 2018.}, keyword = {fizikalno-kemijski sastav, med, bagrem, cvjetni}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Erjavec, Filip}, year = {2019}, pages = {42}, keywords = {physicochemical analysis, honey, acacia, floral}, title = {Analysis of some physicochemical parameters of quality of acacia and floral honey - season 2018.}, keyword = {physicochemical analysis, honey, acacia, floral}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font