Pregled bibliografske jedinice broj: 1166495
Svojstva za selekciju u proizvodnji goveđeg mesa
Svojstva za selekciju u proizvodnji goveđeg mesa, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva za selekciju u proizvodnji goveđeg mesa
(Selection traits in beef production)
Autori
Džepina, Dejan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2015
Stranica
20
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
goveda ; tovna svojstva ; klaonička svojstva ; selekcija
(beef cattle ; fattening traits ; slaughter traits ; selection)
Sažetak
Pri oplemenjivanju domaćih životinja nužno je poznavati svojstva koja se želi unaprijediti kroz uzgojno-selekcijski rad. Cilj ovog rada je dati pregled najvažnijih svojstava na koje se vrši selekcija u proizvodnji goveđeg mesa, te dati pregled dosegnute razine istih u današnjem uzgoju tovnih goveda u Republici Hrvatskoj. Najvažnija tovna i klaonička svojstva u proizvodnji goveđeg mesa su: dnevni prirast, utrošak hrane, završna masa (tovna svojstva), randman i klaonička masa. Prema podatcima HPA za 2014. godinu neto dnevni prirast (NDP) za 2012. iznosio je prosječno 575, 6 g, težina polovica prosječno 290, 6 kg, dok je dob pri klanju iznosila prosječno 17 mjeseci. U 2014. godini NDP je bio 555, 6 gr, težina polovica 296.8 kg, a dob pri klanju 17 mjeseci, što dovodi do zaključka da se prosječni NDP u 2014. godini smanjio u odnosu na 2012. godinu, dok se prosječna težina polovica u 2014. godini povećala za 6, 2 kg u odnosu na 2012. godinu, a prosječna dob pri klanju je ostala ista.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)