Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1166495

Svojstva za selekciju u proizvodnji goveđeg mesa


Džepina, Dejan
Svojstva za selekciju u proizvodnji goveđeg mesa, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1166495 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Svojstva za selekciju u proizvodnji goveđeg mesa
(Selection traits in beef production)

Autori
Džepina, Dejan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
25.09

Godina
2015

Stranica
20

Mentor
Karolyi, Danijel

Ključne riječi
goveda ; tovna svojstva ; klaonička svojstva ; selekcija
(beef cattle ; fattening traits ; slaughter traits ; selection)

Sažetak
Pri oplemenjivanju domaćih životinja nužno je poznavati svojstva koja se želi unaprijediti kroz uzgojno-selekcijski rad. Cilj ovog rada je dati pregled najvažnijih svojstava na koje se vrši selekcija u proizvodnji goveđeg mesa, te dati pregled dosegnute razine istih u današnjem uzgoju tovnih goveda u Republici Hrvatskoj. Najvažnija tovna i klaonička svojstva u proizvodnji goveđeg mesa su: dnevni prirast, utrošak hrane, završna masa (tovna svojstva), randman i klaonička masa. Prema podatcima HPA za 2014. godinu neto dnevni prirast (NDP) za 2012. iznosio je prosječno 575, 6 g, težina polovica prosječno 290, 6 kg, dok je dob pri klanju iznosila prosječno 17 mjeseci. U 2014. godini NDP je bio 555, 6 gr, težina polovica 296.8 kg, a dob pri klanju 17 mjeseci, što dovodi do zaključka da se prosječni NDP u 2014. godini smanjio u odnosu na 2012. godinu, dok se prosječna težina polovica u 2014. godini povećala za 6, 2 kg u odnosu na 2012. godinu, a prosječna dob pri klanju je ostala ista.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Danijel Karolyi (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Džepina, Dejan
Svojstva za selekciju u proizvodnji goveđeg mesa, 2015., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Džepina, D. (2015) 'Svojstva za selekciju u proizvodnji goveđeg mesa', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}epina, Dejan}, year = {2015}, pages = {20}, keywords = {goveda, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva, selekcija}, title = {Svojstva za selekciju u proizvodnji gove\djeg mesa}, keyword = {goveda, tovna svojstva, klaoni\v{c}ka svojstva, selekcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {D\v{z}epina, Dejan}, year = {2015}, pages = {20}, keywords = {beef cattle, fattening traits, slaughter traits, selection}, title = {Selection traits in beef production}, keyword = {beef cattle, fattening traits, slaughter traits, selection}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font