Pregled bibliografske jedinice broj: 1166486
Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2
Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166486 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od
dijabetesa tip 2
(Estimation of dietary habits of patients with
diabetes type 2)
Autori
Stipčić, Tea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
09.07
Godina
2018
Stranica
32
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Neposredni voditelj
Vukomanović, Anja
Ključne riječi
antropometrija, dijabetes, FFQ, pravilna prehrana, prehrambene navike
(anthropometry, diabetes, dietary habits, FFQ, proper nutrition)
Sažetak
Šećerna bolest jedan je od većih javnozdravstvenih problema u svijetu. Karakterizira je stanje povišene razine glukoze u krvi, hiperglikemija, uslijed poremećaja u metabolizmu inzulina. Cilj rada je prikazati prehrambene navike pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2 zaprimljenih u Dijabetološku dnevnu bolnicu u Kliničkoj bolnici Dubrava. Istraživanjem je obuhvaćeno 15 ispitanika prosječne starosti 60, 9 ± 8, 7 godina čije su prehrambene navike procijenjene pomoću upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića (FFQ) te zatim uspoređene s hrvatskim smjernicama za pravilnu prehranu pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2. Prekomjernu tjelesnu masu ima 27 % ispitanika, dok je 67 % ispitanika pretilo. Rezultati dobiveni analizom FFQ - a ukazuju na neadekvatan unos povrća kod svih ispitanika, voća kod 27 %, ribe kod 87 % te mlijeka i mliječnih proizvoda kod 73 % ispitanika. Bezalkoholna gazirana pića i kolače (kekse, lisnata tijesta i sl.) svakodnevno konzumira 20 % ispitanika, dok 81 % konzumira hladne nareske (kobasice, salame i sl.) češće nego što je preporučljivo.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam