Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1166486

Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2


Stipčić, Tea
Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1166486 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2
(Estimation of dietary habits of patients with diabetes type 2)

Autori
Stipčić, Tea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
09.07

Godina
2018

Stranica
32

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Neposredni voditelj
Vukomanović, Anja

Ključne riječi
antropometrija, dijabetes, FFQ, pravilna prehrana, prehrambene navike
(anthropometry, diabetes, dietary habits, FFQ, proper nutrition)

Sažetak
Šećerna bolest jedan je od većih javnozdravstvenih problema u svijetu. Karakterizira je stanje povišene razine glukoze u krvi, hiperglikemija, uslijed poremećaja u metabolizmu inzulina. Cilj rada je prikazati prehrambene navike pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2 zaprimljenih u Dijabetološku dnevnu bolnicu u Kliničkoj bolnici Dubrava. Istraživanjem je obuhvaćeno 15 ispitanika prosječne starosti 60, 9 ± 8, 7 godina čije su prehrambene navike procijenjene pomoću upitnika o učestalosti konzumacije hrane i pića (FFQ) te zatim uspoređene s hrvatskim smjernicama za pravilnu prehranu pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2. Prekomjernu tjelesnu masu ima 27 % ispitanika, dok je 67 % ispitanika pretilo. Rezultati dobiveni analizom FFQ - a ukazuju na neadekvatan unos povrća kod svih ispitanika, voća kod 27 %, ribe kod 87 % te mlijeka i mliječnih proizvoda kod 73 % ispitanika. Bezalkoholna gazirana pića i kolače (kekse, lisnata tijesta i sl.) svakodnevno konzumira 20 % ispitanika, dok 81 % konzumira hladne nareske (kobasice, salame i sl.) češće nego što je preporučljivo.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Stipčić, Tea
Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Stipčić, T. (2018) 'Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Stip\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {antropometrija, dijabetes, FFQ, pravilna prehrana, prehrambene navike}, title = {Procjena prehrambenih navika pacijenata oboljelih od dijabetesa tip 2}, keyword = {antropometrija, dijabetes, FFQ, pravilna prehrana, prehrambene navike}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Stip\v{c}i\'{c}, Tea}, year = {2018}, pages = {32}, keywords = {anthropometry, diabetes, dietary habits, FFQ, proper nutrition}, title = {Estimation of dietary habits of patients with diabetes type 2}, keyword = {anthropometry, diabetes, dietary habits, FFQ, proper nutrition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font