Pregled bibliografske jedinice broj: 1166481
Svojstva za selekciju u proizvodnji mlijeka
Svojstva za selekciju u proizvodnji mlijeka, 2019., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166481 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Svojstva za selekciju u proizvodnji mlijeka
(Selection traits in milk production)
Autori
Glavaš, Vjeran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.09
Godina
2019
Stranica
31
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
genetika, karakteristike (svojstva) ; selekcija ; mliječnost ; mlijeko
(genetics ; characteristics (traits) ; selection ; milk yield ; milk)
Sažetak
Pravilna selekcija na svojstva u proizvodnji mlijeka ključna je za uzgoj životinja veće mliječnosti i boljih eksterijernih karakteristika, koje su dugovječnije i otpornije. Najvažnija svojstva u selekciji jesu količina proizvedenoga mlijeka i udio pojedinih sastojaka (proteini, masti i laktoza) u mlijeku. Nadalje, prati se eksterijer, u koji spadaju svojstva dubine, dužine i visine određenih dijelova tijela važne za pravilan razvoj i funkciju tjelesnih sustava i organa, te proizvodni kapacitet. Posebna pozornost pridaje se karakteristikama mliječne žlijezde – vimena (građa, dubina, oblik, položaj sisa, njihov promjer i dužina itd.) zbog njihovog utjecaja na kvalitetu i količinu mlijeka i zdravlje vimena. Uz proizvodna svojstva, u posljednje vrijeme se velika pozornost pridodaje i unapređenju dugovječnosti i otpornosti jedinki. Svojstva za selekciju u proizvodnji mlijeka odlikuje srednja do visoka nasljednost, što omogućava postizanje dobrih uzgojno-selekcijskih rezultata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)