Pregled bibliografske jedinice broj: 1166478
Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom
Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i
hiperuricemijom
(Dietary therapy of patients with gout and
hyperuricemia)
Autori
Beneti, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
01.09
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Neposredni voditelj
Vukomanović, Anja
Ključne riječi
giht, hiperuricemija, prehrana, purini, urati
(gout, hyperuricemia, nutrition, purine, urates)
Sažetak
Giht je progresivna metabolička bolest koju karakteriziraju hiperuricemija i taloženje kristala mononatrijevog urata u zglobovima i mekim tkivima. Uz primjenu lijekova, za pacijente je od velike važnosti provoditi adekvatnu prehranu kako bi se smanjila učestalost napada gihta. Cilj ovog istraživanja bio je napraviti pregled znanstvene literature i istražiti kako pojedine namirnice i načini prehrane utječu na pojavu gihta, hiperuricemije i napada gihta te utvrditi koji bi prehrambeni obrazac bio najprikladniji za oboljele od gihta i hiperuricemije. Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja, konzumacija mesa, iznutrica, morskih plodova, zaslađenih napitaka i alkohola povećava učestalost napadaja gihta, dok se konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća i mahunarki smatra sigurnom za pacijenta s gihtom i hiperuricemijom. Uz dijetu bez purina, vegetarijanska prehrana i DASH dijeta su se pokazale učinkovitima u snižavanju serumske koncentracije urata i smanjenju učestalosti napada gihta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam