Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1166478

Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom


Beneti, Iva
Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1166478 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom
(Dietary therapy of patients with gout and hyperuricemia)

Autori
Beneti, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
01.09

Godina
2021

Stranica
27

Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines

Neposredni voditelj
Vukomanović, Anja

Ključne riječi
giht, hiperuricemija, prehrana, purini, urati
(gout, hyperuricemia, nutrition, purine, urates)

Sažetak
Giht je progresivna metabolička bolest koju karakteriziraju hiperuricemija i taloženje kristala mononatrijevog urata u zglobovima i mekim tkivima. Uz primjenu lijekova, za pacijente je od velike važnosti provoditi adekvatnu prehranu kako bi se smanjila učestalost napada gihta. Cilj ovog istraživanja bio je napraviti pregled znanstvene literature i istražiti kako pojedine namirnice i načini prehrane utječu na pojavu gihta, hiperuricemije i napada gihta te utvrditi koji bi prehrambeni obrazac bio najprikladniji za oboljele od gihta i hiperuricemije. Prema rezultatima dosadašnjih istraživanja, konzumacija mesa, iznutrica, morskih plodova, zaslađenih napitaka i alkohola povećava učestalost napadaja gihta, dok se konzumacija mlijeka i mliječnih proizvoda, voća, povrća i mahunarki smatra sigurnom za pacijenta s gihtom i hiperuricemijom. Uz dijetu bez purina, vegetarijanska prehrana i DASH dijeta su se pokazale učinkovitima u snižavanju serumske koncentracije urata i smanjenju učestalosti napada gihta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam



POVEZANOST RADA



Citiraj ovu publikaciju:

Beneti, Iva
Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Beneti, I. (2021) 'Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Beneti, Iva}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {giht, hiperuricemija, prehrana, purini, urati}, title = {Nutritivna terapija pacijenata s gihtom i hiperuricemijom}, keyword = {giht, hiperuricemija, prehrana, purini, urati}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Beneti, Iva}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {gout, hyperuricemia, nutrition, purine, urates}, title = {Dietary therapy of patients with gout and hyperuricemia}, keyword = {gout, hyperuricemia, nutrition, purine, urates}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font