Pregled bibliografske jedinice broj: 1166477
Pasmine i opća pasminska svojstva
Pasmine i opća pasminska svojstva, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1166477 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pasmine i opća pasminska svojstva
(Breeds and general breeding traits)
Autori
Vlajsović, Doris
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
14.09
Godina
2018
Stranica
30
Mentor
Karolyi, Danijel
Ključne riječi
pasmine ; genetska raznolikost ; opća pasminska svojstva ; očuvanje
(breeds ; genetic diversity ; breeding traits ; conservation)
Sažetak
Pasmina je osnovna sistematska jedinica u zootehnici ili stočarstvu. Temelj stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj čini tek nekoliko vrsta domaćih životinja (goveda, konji, svinje, ovce, koze, perad). Međutim veliku raznolikost proizvodnje osigurava postojanje velikog broja različitih pasmina unutar tih vrsta. Pasmine možemo podijeliti prema genetskoj konstituciji, proizvodnoj namjeni, vanjštini, području na kojem obitavaju te prema gospodarskoj vrijednosti. Za sve pasmine postoje određena opća i specijalna pasminska svojstva. Opća su zajednička za sve pasmine. Pod općim pasminskim svojstvima podrazumijevaju se nasljedne varijacije u koje ubrajamo varijabilnost i mutacije te nenasljedne varijacije ili modifikacije pod koju se ubrajaju akomodacije, impresije te aklimatizacija. Poznavanje pasmina i općih pasminskih svojstava temelj je svake uspješne stočarske proizvodnje, a također i važna pretpostavka za očuvanje i održavanje genetske varijabilnosti domaćih životinja, koja je temelj za održavanje bogatstva životinjskog svijeta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)