Pregled bibliografske jedinice broj: 1166473
Utjecaj prehrambene edukacije na znanje o šećernoj bolesti pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2
Utjecaj prehrambene edukacije na znanje o šećernoj bolesti pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1166473 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj prehrambene edukacije na znanje o šećernoj
bolesti pacijenata oboljelih od dijabetesa tipa 2
(The impact of nutrition education on diabetes
knowledge among patients with diabetes type 2)
Autori
Pfeifer, Danijela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2018
Stranica
35
Mentor
Panjkota Krbavčić, Ines
Neposredni voditelj
Vukomanović, Anja
Ključne riječi
dijabetes tip 2, dnevna bolnica, edukacija, pravilna prehrana
(daily hospital, diabetes type 2, education, proper nutrition)
Sažetak
Šećerna bolest predstavlja jedan od najvećih javnozdravstvenih problema sa sve većom stopom rasta. Karakterizira je skupina metaboličkih poremećaja koji dovode do kronične hiperglikemije, što je jedan od najčešćih faktora koji dovode do preuranjene smrti u Republici Hrvatskoj. Cilj ovog rada bio je evaluirati utjecaj petodnevnog edukacijskog programa Dijabetološke dnevne bolnice na znanje ispitanika o principima dijabetičke prehrane. Istraživanjem je obuhvaćeno 17 ispitanika oboljelih od šećerne bolesti tipa 2 prosječne starosti 60, 71 10, 6 kojima su izmjereni antropometrijski parametri i procijenjeno znanje o šećernoj bolesti prije i nakon provedene edukacije pomoću ulaznog i izlaznog Upitnika za procjenu znanja o šećernoj bolesti. Analiza Upitnika pokazala je statistički značajnu razliku (p<0, 05) između ukupnih rezultata ulaznog i izlaznog Upitnika. Ispitanici dobi 60 godina i mlađi su značajno bolje (p<0, 05) riješili izlazni Upitnik od ispitanika starijih od 60 godina. Za razliku od ženskih, muški ispitanici riješili su izlazni Upitnik značajno bolje od ulaznog Upitnika (p<0, 05).
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam